Robby Müller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Robert (Robby) Müller (Willemstad (Curaçao), 4 april 1940) is een Nederlands cameraman. Hij is bekend geworden als cameraman van Wim Wenders.

Müller werd geboren als zoon van een amateurfilmer die voor een oliemaatschappij werkte. In 1953 verhuisde het gezin naar Amsterdam waar Müller het gymnasium volgde. Van 1962 tot 1964 studeerde hij camera en montage aan de Nederlandse Filmacademie (NFA) in Amsterdam. Hier leerde hij onder andere Pim de la Parra, Nikolai van der Heyde en Frans Weisz kennen. Vervolgens ging hij in Duitsland werken (vanaf 1969 met Wim Wenders), waarna een internationale carrière volgde, met onder andere camerawerk voor Jim Jarmusch en voor Lars von Trier.

Hij won driemaal de Deutscher Filmpreis in goud, en eenmaal de Bayrischer Filmpreis. Voor zijn camerawerk in Paris, Texas werd hem in 1984 de Goldene Kamera uitgereikt. In 1988 was hij jurylid op het Filmfestival van Cannes. In 2007 ontving hij de Gouden Kalf Cultuurprijs.

In 2009 werd de Bert Haanstra Oeuvreprijs aan hem uitgereikt, een prijs die tot dan toe alleen naar regisseurs was gegaan. Op 10 februari 2013 werd Müller in de Hollywood & Highland Grand Ballroom te Hollywood door The American Society of Cinematographers (ASC) onderscheiden met de International Achievement Award 2012. Müller zou die avond de prijs uitgereikt krijgen door Nastassja Kinski en regisseur Steve McQueen, maar was zelf verhinderd wegens ziekte.[1] Uit handen van zijn vaste camera-assistent Pim Tjujerman ontving Müller op 17 maart 2013 de prijs voor de tweede maal in EYE Film Instituut Nederland te Amsterdam, ditmaal georganiseerd door The Netherlands Society of Cinematographers (NSC).

Filmografie (selectie)[bewerken]