Hoyte van Hoytema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoyte van Hoytema (Horgen (Zwitserland), 4 oktober 1971) is een Zweeds-Nederlands cinematograaf en director of photography.

Biografie[bewerken]

Van Hoytema werd geboren in Zwitserland als kind van Nederlandse ouders en verhuisde reeds op jonge leeftijd terug naar Nederland. Nadat hij in Nederland werd afgewezen voor de filmacademie ging hij studeren aan de Polish National Film School in Łódź. Hij maakte zijn studie niet af en had enkele baantjes in Nederland en Polen voordat hij in 2002 in Zweden aan de slag kon als assistent bij de televisieserie Den förste zigenaren i rymden. Hierop volgden veelal banen bij andere Scandinavische producties zoals de horrorfilm Låt den rätte komma in uit 2008.

In 2010 verzorgde hij voor het eerst de cinematografie van een Hollywoodfilm, The Fighter, en in 2011 volgde de grote Britse productie Tinker, Tailor, Soldier, Spy. In 2012 werkte hij weer aan een Zweedse film (Call Girl) en ook aan de met een Academy Award voor beste originele scenario bekroonde film Her van Spike Jonze. In 2013 werd bekend dat Van Hoytema ging werken aan Interstellar van de gerenommeerde regisseur Christopher Nolan[1] Hoyte van Hoytema woont met zijn vrouw en dochter in Stockholm.

Prijzen[bewerken]

Voor Låt den rätte komma in won Van Hoytema een Chlotrudis Award. Voor Tinker Tailor Soldier Spy ontving hij nominaties bij de BAFTA Awards en de Europese Filmprijzen.

Filmografie (selectie)[bewerken]