Romandië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
-- HET ZWITSERS TAALLANDSCHAP --
Taalgebieden in Zwitserland (2000). Groen: Romandië

Met de term Romandië (Frans: Romandie, Suisse romande) (Duits: Romandie, Welsche Schweiz of Welschschweiz) wordt het Franstalig deel van Zwitserland aangeduid. De bewoners van Romandië noemen zich Suisses romands en zien zich min of meer als culturele eenheid, waarmee ze zich enerzijds onderscheiden van de Duitstalige meerderheid van de Zwitserse bevolking en anderzijds van Frankrijk.

Romandië bestaat uit de Franstalige kantons Genève, Vaud, Neuchâtel en Jura en de Franstalige gedeelten van de tweetalige kantons Wallis, Fribourg en een klein deel van Bern.

De grens tussen Romandië en Duits-Zwitserland wordt de Röstigraben genoemd en ligt ongeveer bij de rivier de Saane.

-- HET FRANSE TAALLANDSCHAP --
Verspreiding van talen en streektalen in Frankrijk, Wallonië en Franstalig Zwitserland

Taal[bewerken]

In Romandië wordt in het algemeen standaard-Frans gesproken. Oorspronkelijk was de taal van Romandië niet het Frans, maar verschillende varianten van het Arpitaans (ook bekend als Francoprovençaals), een taal apart van het Frans. Het aantal sprekers van deze taal is sterk achteruitgegaan en de Arpitaanse dialecten in Zwitserland zijn ernstig in haar voortbestaan bedreigd.

De oude dialecten worden tegenwoordig door minder dan 2% van de bevolking gesproken. De belangrijkste verschillen met het standaard-Frans zijn het gebruik van de telwoorden septante (70), huitante (80) en nonante (90) in plaats van soixante-dix, quatre-vingts en quatre-vingt-dix. Het gebruik van septante en nonante is algemeen; huitante wordt alleen in Vaud, Freiburg en Wallis gebruikt. Deze kenmerken heeft het Zwitsers Frans overgenomen van de oorspronkelijke Arpitaanse dialecten die in het gebied werden gesproken. Daarnaast is het Frans in Zwitserland door germanismen beïnvloed.

Zie ook[bewerken]