Genève (kanton)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Genève
Kanton in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Kaart van Genève
Coördinaten 46°13'4,800"NB, 6°9'57,600"OL
Algemeen
Oppervlakte 282 km²
Inwoners
(31-12-2013)
469.433
(1556 inw./km²)
Hoofdstad Genève
Politiek
Lid Zwitsers Eedgenootschap sinds 1815
Overig
Afkorting/kenteken GE
Talen Frans
Website Kanton Genève
Detailkaart
Kaart van Genève
Districten van kanton Genève
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Genève (Duits: Genf; Frans: Genève; Italiaans: Ginevra; Reto-Romaans: Genevra; officieel: République et Canton de Genève) is een kanton in het westen van Zwitserland met ca. 468.000 inwoners (juni 2012).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Genève (kanton) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in de Keltische tijd woonden hier mensen en was Genève hoofdstad van het volk der Allobrogi. Ook in de Romeinse tijd wordt er melding van gemaakt. Genève was een bisschopstad van ongeveer 400-1536. Verschillende Bourgondische koningen hebben er geheerst van de 5e eeuw tot de 11e eeuw. Het calvinisme is in de 16e eeuw in Genève ontstaan. De kerk waar Calvijn gepredikt heeft staat in Genève. Met het Verdrag van Turijn (1754) erkende de koning van Piëmont-Sardinië (hertog van Savoye) officieel de afscheuring van de protestantse republiek Genève.

Van 1798 tot 1814 werd Genève bezet door Frankrijk.

Het kanton Genève werd in 1815 gevormd door de stad Genève, de daarbij horende gebieden en bezit en door het Congres van Wenen toebedeelde toenmalige Franse gebieden en delen van Savoie (bijvoorbeeld de stad Carouge). Van oorsprong is het kanton gereformeerd, maar door de veranderingen in de bevolkingssamenstelling heeft het Rooms-katholieke geloof de overhand. Na 1815 regeerde nog altijd het aristocratische regime, het kanton bleef dan ook neutraal in de Sonderbund-oorlog (1847). Echter in 1848 stemde het in met de nieuwe grondwet van de bondsstaat. Sindsdien is het een van de meest liberale kantons in Zwitserland.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanton ligt aan het Meer van Genève en wordt doorstroomd door de Rhône. Het kanton is vrijwel geïsoleerd van de andere Zwitserse kantons. Het kanton grenst alleen aan het kanton Vaud. Voor de rest is het omklemd door Frankrijk via de departementen Ain aan de noordkant en Haute-Savoie aan de zuidkant. De gemeente Céligny ligt als een exclave in Vaud.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanton wordt gedomineerd door de stad Genève. Het is een centrum voor handel en banken. Veel Zwitserse banken bevinden zich in Genève, speciaal op het gebied van "private banking". De diensten zijn het belangrijkst, er bevinden zich enige hoofdkantoren van internationale bedrijven en organisaties in Genève, bijvoorbeeld de Verenigde Naties, de internationale post unie, het Rode Kruis en de wereldgezondheidsorganisatie. In de landelijke gedeelten wordt voornamelijk granen en wijn geproduceerd.

Vele beroemde en duurdere horlogemerken komen uit Genève.

Genève heeft een eigen internationale luchthaven Genève-Cointrin, bovendien is het aangesloten op de Franse TGV.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Het calvinisme is in de 16e eeuw in Genève ontstaan. De kerk waar Calvijn gepredikt heeft staat in Genève. In 2000 zijn de inwoners van het kanton voor 17,5% protestant en voor 39,5% Rooms-katholiek. 22,6% van de bevolking is niet-gelovig.

Talen[bewerken | brontekst bewerken]

Moedertaal (2002):

38,7% van de bevolking van Genève heeft geen Zwitsers paspoort (2003).

Plaatsen en gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanton heeft volgende steden binnen de grenzen (dec. 2003):

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke bezienswaardigheden zijn:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Canton of Geneva van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.