Basel-Landschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Basel-Landschaft
Kanton in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Vlag Wapen van Basel-Landschaft
(Details)
Kaart van Basel-Landschaft
Coördinaten 47°7'NB, 7°44'OL
Algemeen
Oppervlakte 173 km²
Inwoners (31-12-2013) 278.656
(516 inw./km²)
Hoofdstad Liestal
Politiek
Lid Zwitsers Eedgenootschap sinds 1501
Overig
Afkorting/kenteken BL
Talen Duits
Website Basel-Landschaft
Detailkaart
Districten van kanton Basel-Landschaft
Districten van kanton Basel-Landschaft
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Basel-Landschaft (Nederlands: ‘Bazel-Land’) is een halfkanton in het noordwesten van Zwitserland. Het wordt door de lokale bevolking verkort "Baselland" of "Baselbiet" genoemd.

Duits: Basel-Landschaft; Frans: Bâle-Campagne; Italiaans: Basilea Campagna; Reto-Romaans: Basilea-Champagna.

De inwoners van het kanton zijn 39,7% gereformeerd en 30,9% Rooms-katholiek (sep 2004).[bron?]

Geschiedenis[bewerken]

Het huidige gebied van het kanton wordt gevormd door het toenmalig invloedsgebied van de stad Bazel aan de linkerrijnoever, de in 1798-1803 door Bazel-Stad afgestane gedeelten van het voormalige vorstenbisdom Bazel en het in 1994 na een volksreferendum van kanton Bern aan Basel-Landschaft afgestane Laufental. Ook dit laatste was eens een onderdeel van het vorstenbisdom Bazel en was door het Congres van Wenen in het jaar 1815 aan kanton Bern toegedeeld. Daarmee is het grootste gedeelte van het huidige kanton hetzelfde als het oorspronkelijk kanton Bazel, dat zich in 1501 bij het Zwitsers Eedgenootschap aansloot.

In 1832 weerden de landelijke gemeenten zich tegen de dominantie van de toen nog aristocratisch geregeerde stad Bazel. Ze vormden een zelfstandig halfkanton Basel-Landschaft. Het nieuwe kanton werd in 1833 door de confederatie erkend.

Regelmatig zijn pogingen ondernomen om de beide halfkantons van Bazel te herenigen. Die liepen steeds spaak; de laatste maal in 1969, door het "nee" van de inwoners van Basel-Landschaft.

Geografie[bewerken]

De vorm van het kanton is erg onregelmatig, waarbij de grenzen meerdere agglomeraties doorsnijden.

Het kanton is een van de kleinere van Zwitserland, en staat van de 26 kantons op plaats 19. Gemeten naar aantal inwoners per kanton staat Basel-Landschaft echter op de tiende plaats; de bevolkingsdichtheid is er dus relatief hoog.

Basel-Landschaft grenst in het oosten en noordoosten aan het kanton Aargau en aan de Rijn, die de grens met de Duitse deelstaat Baden-Württemberg vormt. In het noorden grenst het aan kanton Bazel-Stad. In het noordwesten grenst het aan Frankrijk.

In het zuiden grenst het aan kanton Solothurn, dat een paar exclaves heeft aan de westgrens van Basel-Landschaft. In het zuidwesten grenst het aan kanton Jura.

Steden[bewerken]

Steden in kanton Basel-Landschaft (sep 2004):

Districten[bewerken]

Er zijn 5 districten in Basel-Landschaft (sep 2004):

Economie[bewerken]

Basel-Landschaft is sterk op industrie gericht; de diensten bevinden zich meer in Bazel-Stad. Bekende bedrijven in Basel-Landschaft zijn: Ronda, Novartis, Hoffmann-La Roche, Ricola en Bombardier. De werkloosheid is vrij laag, vergeleken met andere kantons in Zwitserland, maar zeker met de rest van Europa. In oktober 2004 waren er 3,2% werklozen (Zwitserland 3.9%).[bron?]

Toerisme[bewerken]

Basel-Landschaft is bekend door het Jura-landschap in het noordelijke deel. Bloeiende kersenbomen in het voorjaar is een typisch beeld voor dit gebied. Met een kabelbaan vanuit Reigoldswil kan het wandel- en natuurgebied Wasserfallen op meer dan 1000 meter hoogte bezocht worden. Verdere attracties:

Talen[bewerken]

Moedertaal (2002):

18,5% van de bevolking van Basel-Landschaft heeft geen Zwitsers paspoort (2002).[bron?]