Halfkanton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Halfkanton is de niet meer officiële, maar nog gangbare benaming, van zes Zwitserse kantons. Een halfkanton is vertegenwoordigd met één zetel in de Kantonsraad, terwijl een kanton met twee zetels is vertegenwoordigd.

De zes halfkantons zijn:

In de Bondsgrondwet van 1999 wordt het begrip halfkanton niet meer gebezigd. Artikel 12, lid 4 spreekt van kantons met "elk een halve stem in de Standen".[1] Voorheen telde Zwitserland 23 kantons, volgens de Bondsgrondwet van 1999 zijn het er 26.[2]

De halfkantons Ob- en Nidwalden bestaan sinds de stichting van het kanton Unterwalden. De halfkantons Appenzell Innerrhoden en Appenzell Ausserrhoden ontstonden in 1597. In dat jaar werd het kanton Appenzell verdeeld in een rooms-katholiek deel, Appenzell Innerrhoden en een protestants deel, Appenzell Ausserrhoden. In 1833 werd het kanton Bazel opgedeeld in een progressief-liberaal halfkanton Basel-Landschaft en een conservatief-liberaal halfkanton Bazel-Stad.

In 1831 scheidde Ausserschwyz zich af van het kanton Schwyz. Het restant van het kanton werd Innerschwyz genoemd. De Tagsatzung (federale regering) weigerde deze splitsing te erkennen, die daarom ongedaan gemaakt werd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]