Kantonsraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Interieur van de Kantonsraad

De Kantonsraad (Duits: Ständerat, Frans: Conseil des États, Italiaans: Consiglio degli Stati, Reto-Romaans: Cussegl dals Stadi) is een van de twee kamers van het Zwitserse parlement (Bundesversammlung). De Duitse naam Ständerat is afgeleid van het woord Stand, de oudste benaming van een kanton.

Elk van de 20 kantons zenden 2 raadsleden naar de Kantonsraad, de 6 halfkantons (Nidwalden, Obwalden, Bazel-Stad, Basel-Landschaft, Appenzell Innerrhoden en Appenzell Ausserrhoden) zenden er ieder één. De Zwitserse grondwet laat de verkiezing van de raadsleden vrij. Dit betekent dat ieder kanton of halfkanton dit op zijn eigen manier doet. In bijna alle kantons worden de afgevaardigden bij algemene verkiezingen gekozen; in de kantons Zug en Graubünden vindt de verkiezing in samenspraak met de kantonnale vertegenwoordigers in de Nationale Raad plaats. In het kanton Appenzell Innerrhoden wordt de afgevaardigde gekozen door de Landsgemeinde en in het kanton Jura door middel van het systeem van evenredige vertegenwoordiging.

Partijen[bewerken]

De 46 zetels van de Kantonsraad worden door de 4 traditionele Zwitserse partijen bezet. Dit verschilt dus sterk met de Nationale Raad, waar naast de 4 traditionele partijen, ook andere partijen vertegenwoordigd zijn.

Samenstelling Kantonsraad

Partij zetels 2011 zetels 2007 zetels 2003 zetels 1999
Christelijke Volkspartij (CVP/PDS) 13 15 15 15
Vrijzinnige Democratische Partij (FDP/PRD/PLR) 11 12 14 18
Sociaaldemocratische Partij (SP/PS) 11 9 9 6
Zwitserse Volkspartij (SVP/UDC) 5 7 8 7
Groene Partij 2 2 - -
Groen-Liberale Partij 2 1 - -
Burgerlijk-Democratische Partij 1 - - -
1rightarrow blue.svg Zwitserse parlementsverkiezingen 2007

President van de Kantonsraad[bewerken]

Ieder jaar wordt er een nieuwe president van de kantonsraad gekozen. De raadsleden van de Kantonsraad kiezen op instructie van hun kanton de president.

Kantonsraad in een kanton[bewerken]

In de Zwitserse kantons Appenzell Innerrhoden, Luzern, Obwalden, Schaffhausen, Schwyz, Solothurn, Sankt Gallen, Zug en Zürich noemt men het parlement kantonsraad.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Portal.svg Portaal Zwitserland