Bondsraad (Zwitserland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Politiek in Zwitserland
Vlag van Zwitserland
Politiek in Zwitserland
Overheid
Bondsraad (lijst)
Bondspresident (lijst)
Bondsvergadering
Nationale Raad
Kantonsraad
Bondskanselier
Politieke partijen
Verkiezingen in Zwitserland
Verkiezingsuitslagen: 2007 - 2011 - 2015

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Zwitserland
Officiële foto van de bondsraad 2018.

De Bondsraad (Duits: Bundesrat, Frans: Conseil Fédéral, Italiaans: Consiglio federale) is de regering van Zwitserland. Elk lid van de bondsraad heeft een eigen departement. Alhoewel Zwitserland een bondspresident en een bondskanselier heeft, worden de functies van staatshoofd en regeringsleider door de gezamenlijke Bondsraad uitgeoefend. Een lid van de bondsraad (bondsraadlid) heet in het Duits ook Bundesrat.

Verkiezingswijze en zittingsduur[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Verkiezingen in Zwitserland#Verkiezing van de Bondsraad voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Bondsraad wordt door de Bondsvergadering (het Zwitserse parlement bestaande uit de Nationale Raad en de Kantonsraad) voor een periode van 4 jaar gekozen. Gedurende de zittende periode van 4 jaar is het niet mogelijk een lid van de bondsraad uit het ambt te stemmen. Ook is het vrij ongebruikelijk dat voor een herverkiezing een zittend lid niet wordt herkozen. Slechts vier leden van de bondsraad zijn niet herkozen; de laatste keren betrof het Ruth Metzler-Arnold in 2003 en Christoph Blocher in 2007. Over het algemeen besluiten de leden van de bondsraad zelf wanneer ze zich terugtrekken, waarbij dit niet noodzakelijkerwijs aan het einde van een regeerperiode hoeft te zijn.

Een lid van de bondsraad is gemiddeld 10 jaar lid van de regering. Het langstzittende bondsraadslid was Giuseppe Motta van 1911 tot 1940.

De samenstelling van de regering is een afspiegeling van de politieke krachten van dat moment. Alle belangrijke partijen zijn vertegenwoordigd, zodat dus alle politieke krachten politieke verantwoordelijkheid dragen.

Huidige Bondsraad[bewerken]

Leden van de regering vanaf november 2017 en het departement dat ze leiden:

Het "achtste" lid van de bondsraad is de chancelier de la Confédération / Bundeskanzler / Cancelliere della Confederazione (Walter Thurnherr), die met zijn afdeling de staf van de bondsraad vormt.

Per 1 januari 2018 is Alain Berset bondspresident.

Samenstelling eerste Bondsraad (1848)[bewerken]

rad. = radicalen (huidige Vrijzinnige-Democratische Partij - lib. = liberalen

Samenstelling huidige Bondsraad (sinds 1 november 2017)[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]