Kaspar Villiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaspar Villiger

Kaspar Villiger (Pfeffikon, 5 februari 1941) was een Zwitsers politicus en industrieel ondernemer.

Opleiding en vroege carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Kaspar Villiger studeerde aan de polytechnische hogeschool (ETH) van Zürich. Daarna zijn studie werkte hij voor het familiebedrijf, sigarenfabriek Villiger Fils SA, dat hij vanaf zijn 25e leidde.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Kaspar Villiger is lid van de Vrijzinnige-Democratische Partij (FDP). Voor die partij was hij lid van Grote Raad (parlement) van het kanton Luzern. In 1982 werd hij in de Nationale Raad (federaal parlement) gekozen (tot 1987). In de Nationale Raad was hij lid van de commissie voor militaire zaken (1983-1987). Van 1987 tot 1989 was Villiger lid van de Kantonsraad. In de Kantonsraad was hij lid van de commissies management en transport.

Lid van de Bondsraad[bewerken | brontekst bewerken]

In de winter 1988/1989 werd Zwitserland getroffen door een politieke crisis. Elisabeth Kopp, de minister van Justitie en Politie, trad in februari 1989 af. Op 1 februari 1989 werd Kaspar Villiger als opvolger van Kopp in de Bondsraad gekozen. Hij bleef in de Bondsraad tot 31 december 2003.

Als lid van de Bondsraad beheerde hij het Departement van Defensie, Volksverdediging en Sport (1989-1995) en het Departement van Financiën (1995-2003).

Als minister van Defensie voerde hij een grootscheepse legerhervorming door (dit was mogelijk gezien het einde van de Koude Oorlog). Als minister van Financiën werd hij geconfronteerd met de economische crisis van de jaren 90, maar dankzij handig beleid herstelde de economie zich aan het begin van het nieuwe millennium.

Kaspar Villiger was in 1994 en in 2001 vicepresident en in 1995 en 2002 bondspresident. Als president deed hij twee opmerkelijke dingen. In 1995 bood hij zijn excuus aan voor het feit dat de Joden in Zwitserland een "J" gestempeld kregen in hun paspoort. In september 2002 sprak hij in de zaal van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij zei - als eerste Zwitserse president - dat de Zwitserse neutraliteit en lidmaatschap van de VN goed mogelijk is.

Villiger is na het beëindigen van zijn politieke loopbaan lid van het bestuur van Nestlé en van andere ondernemingen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Elisabeth Kopp
Lid van de Zwitserse Bondsraad
1989-2003
Opvolger:
Hans-Rudolf Merz
Zie de categorie Kaspar Villiger van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.