Ignazio Cassis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ignazio Cassis
Ignazio Cassis in 2015.
Geboren 13 april 1961
Sessa
Regio Flag of Canton of Tessin.svg Ticino
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Vlag van Italië Italië (tot 2017)
Politieke partij Vrijzinnig-Democratische Partij.De Liberalen
117e lid van de Bondsraad
Huidige functie
Aangetreden 1 november 2017
Voorganger Didier Burkhalter
Vicebondspresident van Zwitserland
Huidige functie
Aangetreden 1 januari 2021
Voorganger Guy Parmelin
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ignazio Cassis (Sessa, 13 april 1961) is een Zwitsers politicus voor de Vrijzinnig-Democratische Partij.De Liberalen (FPD/PLR) uit het kanton Ticino. Sinds november 2017 maakt hij deel uit van de Zwitserse Bondsraad. Sinds 1 januari 2021 is hij vicebondspresident.

Biografie[bewerken | bron bewerken]

Afkomst en opleiding[bewerken | bron bewerken]

Ignazio Cassis groeide op in zijn geboorteplaats Sessa, aan de oevers van het Meer van Lugano. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Zürich en behaalde er in 1987 zijn diploma. Vervolgens specialiseerde hij zich in interne geneeskunde en volksgezondheid. Van 1996 tot 2008 was hij arts in zijn kanton Ticino. Vanaf 2008 was hij ondervoorzitter van de Zwitserse Artsenfederatie.

Politicus[bewerken | bron bewerken]

Lokaal vlak[bewerken | bron bewerken]

In 2004 werd Ignazio Cassis lid van de gemeenteraad van Collina d'Oro.

Nationale Raad[bewerken | bron bewerken]

Bij de parlementsverkiezingen van 2007 werd Ignazio Cassis verkozen in de Nationale Raad, waar hij zetelde in de commissie Sociale Zekerheid en Volksgezondheid. In 2010 stelde hij zich voor een eerste maal kandidaat-Bondsraadslid toen Hans-Rudolf Merz ontslag nam uit de Bondsraad. Zijn kandidatuur werd evenwel niet weerhouden binnen zijn partij FDP/PLR. Johann Schneider-Ammann zou Merz' opvolger worden. Bij de parlementsverkiezingen van 2011 werd Cassis herverkozen.

Na de parlementsverkiezingen van 2015 werd Cassis fractievoorzitter van de FDP/PLR in de Bondsvergadering. Hij haalde het in deze verkiezing van Christian Wasserfallen.

Bondsraad[bewerken | bron bewerken]

Bondsraadslid Ignazio Cassis wordt ontvangen door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Washington D.C., 7 februari 2019.
Bondsraadslid Ignazio Cassis met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, september 2020.
Cassis met de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg, 11 juni 2021.

Bondsraadslid Didier Burkhalter kondigde in 2017 zijn vertrek aan uit de Bondsraad. Opnieuw stelde Cassis zich kandidaat-Bondsraadslid, en dit keer met succes. Op 20 september 2017 werd Ignazio Cassis na twee stemrondes verkozen met 125 stemmen, twee stemmen meer dan de vereiste absolute meerderheid van 123 stemmen, tegenover 90 stemmen voor Pierre Maudet en 28 stemmen voor Isabelle Moret. Cassis werd zo de eerste Italiaanstalige en Ticinees in de Bondsraad van de 21e eeuw: tot dan toe was Flavio Cotti tot 1999 het laatste Italiaanstalige Bondsraadslid geweest. Met zijn verkiezing was het Italiaanstalige kanton Ticino voor het eerst in 18 jaar opnieuw in de Bondsraad vertegenwoordigd. Cassis verliet de Nationale Raad en trad op 1 november 2017 toe tot de Bondsraad. Hij kreeg er de leiding over het Departement van Buitenlandse Zaken. In de loop van de campagne ontstond een controverse omtrent de dubbele nationaliteit van kandidaat-Bondsraadsleden nadat Cassis besloot afstand te doen van zijn Italiaanse nationaliteit.

Na de parlementsverkiezingen van 2019 kreeg Cassis bij de herverkiezing van de Bondsraad een expliciete tegenkandidate, namelijk de groene Regula Rytz. Haar Groene Partij van Zwitserland had bij de parlementsverkiezingen van dat jaar een overwinning behaald en eiste een zetel in de Bondsraad op. Rytz kreeg evenwel onvoldoende steun achter haar kandidatuur en Cassis werd op 11 december 2019 als Bondsraadslid bevestigd met 145 stemmen tegenover 82 voor Rytz.

Persoonlijk[bewerken | bron bewerken]

Ignazio Cassis spreekt vier talen: Italiaan, Frans, Duits en Engels. Hij heeft drie zussen, is gehuwd en woont in Montagnola. Op 13-jarige leeftijd verloor hij na een ongeval de pink van zijn rechterhand. Tevens speelt hij piano en trompet.

Zie de categorie Ignazio Cassis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.