Eveline Widmer-Schlumpf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eveline Widmer-Schlumpf
Eveline Widmer-Schlumpf 2011.jpg
Geboren 16 maart 1956
Felsberg, Zwitserland
Politieke partij BDP/PBD
President van Zwitserland
Aangetreden 1 januari 2012
Einde termijn 31 december 2012
Voorganger Micheline Calmy-Rey
Opvolger Ueli Maurer
Vicepresident van Zwitserland
Aangetreden 1 januari 2011
Einde termijn 31 december 2011
Voorganger Micheline Calmy-Rey
Opvolger Ueli Maurer
Minister van Justitie en Politie
Aangetreden 1 januari 2008
Einde termijn 31 oktober 2010
Voorganger Christoph Blocher
Opvolger Simonetta Sommaruga
Minister van Financiën
Aangetreden 1 november 2010
Einde termijn 31 december 2015
Voorganger Hans-Rudolf Merz
Opvolger Ueli Maurer
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Eveline Widmer-Schlumpf (Felsberg, 16 maart 1956) is een Zwitserse politica van voorheen de Zwitserse Volkspartij, sinds 2008 de Burgerlijk-Democratische Partij. Ze zat voor de keuze in de bondsraad in de kantonsregering van Graubünden en vertegenwoordigde daar het departement voor financiën en gemeenten. In 2012 was zij de president van Zwitserland.

Widmer-Schlumpf is de dochter van voormalig Bondsraadslid Leon Schlumpf. Ze groeide op in Felsberg in kanton Graubünden, waar ze ook woont. Ze studeerde recht aan de universiteit Zürich. Van 1987 tot 1998 was Widmer-Schlumpf advocaat en notaris.

Van 1994 tot 1998 was ze lid van de Grote Raad van Graubünden. Op 12 maart 1998 werd ze als eerste vrouw als lid van de regeringsraad van Graubünden gekozen. In 2001 en 2005 was ze president van de regeringsraad van Graubünden.

Op 28 oktober 2015 kondigde Widmer-Schlumpf haar aftreden aan. Tijdens de verkiezingen voor de Bondsraad stelde zij zich niet kandidaat voor nog een termijn.

Bondsraad[bewerken]

Tijdens de bondsraadverkiezingen van 2007 op 12 december 2007 werd ze door de Sociaaldemocratische Partij van Zwitserland, Christendemocratische Volkspartij en de Groene Partij van Zwitserland als kandidaat tegen de ambterende bondsraad Christoph Blocher gesteld. Met 125 stemmen tegen 115 stemmen haalde ze de absolute meerderheid en werd ze gekozen in de bondsraad. Op 13 december maakte ze bekend dat ze het ambt aannam. Ze werd daarmee de derde vrouw in de toenmalige Bondsraad.

De Zwitserse Volkspartij had aangekondigd in de oppositie te gaan, indien Blocher niet herkozen werd en maakte dat dreigement ook waar. De beide bondsraadleden Schmid en Widmer-Schlumpf hebben tegen de wil van de partij hun ambt binnen de bondsraad aanvaard en daarom zijn zowel Schmid als Widmer-Schlumpf geen lid meer van de parlementsfractie van de Zwitserse Volkspartij.

Widmer-Schlumpf vertegenwoordigde tot en met oktober 2010 het departement van Justitie en Politie in de Bondsraad en vanaf november 2010 het departement van Financiën. Op 8 december 2010 werd zij gekozen tot vicepresident voor het jaar 2011 en op 14 december volgde haar verkiezing tot bondspresident voor het jaar 2012.

Uitsluiting uit de Zwitserse volkspartij[bewerken]

Op grond van de aanname van de verkiezing wilde het bestuur Eveline Widmer-Schlumpf uit de partij uitsluiten. Het statuut van de Zwitserse Volkspartij liet dit echter niet toe, omdat het lidmaatschap van de partij geregeld is binnen de kantonnale secties van de partij. Op grond daarvan werd besloten om de kantonnale sectie Graubünden, waar Widmer-Schlumpf lid van was, uit het nationale verband van de partij uit te sluiten, indien ze geen gevolg zou geven aan de eis van de partij dat Widmer-Schlumpf terug zou treden uit de bondsraad.

Het ultimatum liep af op 30 april 2008, waarna de procedure om de kantonnale partij uit te sluiten in gang werd gezet; dit ondanks een demonstratie van voornamelijk vrouwen op 11 april voor het parlement van Zwitserland, die zich solidair toonden met Widmer-Schlumpf. Op 1 juni werd de kantonnale sectie (met Widmer-Schlumpf) uitgesloten, waarna de kantonnale sectie een nieuwe partij oprichtte: Burgerlijk-Democratische Partij van Graubünden, die zich daarop aansloten bij een landelijk verband, waarin ook secties van Bern en Glarus vertegenwoordigd zijn.

Sindsdien zat Widmer-Schlumpf als vertegenwoordiger van de BDP/PBD in de bondsraad. Na het verlies van haar partij tijdens de verkiezingen van 2015 besloot ze zich niet opnieuw kandidaat te stellen. Haar plaats in de bondsraad werd op 1 januari 2016 ingenomen door Guy Parmelin van de Zwitserse Volkspartij.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Christoph Blocher
Lid van de Zwitserse Bondsraad
2008 - 2015
Opvolger:
Guy Parmelin