Vrijzinnig-Democratische Partij.De Liberalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrijzinnig-Democratische Partij.De Liberalen
FDP.Die Liberalen (Duits)
PRL.Les Libéraux-Radicaux (Frans)
PLR.I Liberali (Italiaans)
PLD.Ils Liberals (Reto-Romaans)
Logo FDP Die Liberalen de.svg
Personen
Partijvoorzitter Petra Gössi
Mandaten
Bondsraad
Nationale Raad
Kantonsraad
Geschiedenis
Opgericht 28 februari 2009
FDP in 1894
LPS in 1913
Algemene gegevens
Actief in Zwitserland
Richting Centrum-rechts
Ideologie Liberalisme, Klassiek-liberalisme, Centrisme
Motto das liberale Original – seit 1848
L'Original - dupuis 1848
Kleuren      Blauw
Internationale organisatie Liberale Internationale
Europese organisatie Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa
Website www.prd.ch
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Zwitserland

De Vrijzinnig Democratische Partij.De Liberalen (Duits: Freisinnig-Demokratische Partei.Die Liberalen, Frans: Parti radical-démocratique.Les Libéraux-Radicaux, Italiaans: Partito liberale radicale.I Liberali, Reto-Romaans: Partida liberaldemocrata.Ils Liberals), is een liberale partij in Zwitserland.

Kortweg wordt de partij Vrijzinnig Democratische Partij van Zwitserland genoemd.

De FDP.De Liberalen ontstond op 28 februari 2009 na de fusie van twee liberale partijen:[1]

Geschiedenis[bewerken]

Politiek in Zwitserland
Vlag van Zwitserland
Politiek in Zwitserland
Overheid
Bondsraad (lijst)
Bondspresident (lijst)
Bondsvergadering
Nationale Raad
Kantonsraad
Bondskanselier
Politieke partijen
Verkiezingen in Zwitserland
Verkiezingsuitslagen: 1848-1917 · 1919-2011

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Zwitserland

In 1831 werd door liberaal gezinde burgers de Patriottische Associatie opgericht. De Patriottische Associatie was georganiseerd als een "vereniging voor de bescherming van de vrijheid." In 1847 kwam de Zwitserse Volksvereniging voor de Patriottische Associatie in de plaats. In de Sonderbundsoorlog (1847) behaalden de stadse, Protestantse, liberale en radicaal-liberale kantons een overwinning op de conservatieve, agrarische, rooms-katholieke kantons. In 1848 kreeg Zwitserland een progressieve, gematigd liberale bondsgrondwet. Een periode dat de radicale-liberalen, aangeduid als freisinnigen of radicalen, de macht volledig in handen hadden, volgde. Bij de verkiezingen wist de radicale fractie telkens de grootste blijven.[2] Van een radicale of vrijzinnige partij op federaal niveau was echter nog geen sprake. In 1873 herleefde de Zwitserse Volksvereniging. In de Volksvereniging hadden radicale parlementariërs en activisten zich verenigd om een herziening van de grondwet door te drukken. In 1878 werd de Radicaal-Democratische Groep in het Bondsparlement opgericht. Hierin verenigden zich radicalen, democraten en een deel van de (conservatief-)liberale parlementariërs. De Radicaal-Democratische Groep had geen programma en was uitsluitend om praktische redenen opgericht (bundeling van liberale krachten tegen de opkomende Katholieke conservatieven).

In de jaren 90 van de negentiende eeuw ontstond er in radicale in liberale kringen de behoefte om een sterke federale liberale partij op te richtten. In 1894 kwamen in het Bahnhofbuffet Olten (restaurant in het station van Olten) leidende figuren uit liberale, democratische en radicale groeperingen en partijen bijeen. Tijdens deze bijeenkomst in Olten werd besloten tot de oprichting van de federale Vrijzinnig Democratische Partij. Het deel van de liberalen dat weigerde zich aan te sluiten bij de FDP/PDR/PLR, organiseerde zich als Liberale Partij van Zwitserland en richtte zich op welvarende Protestanten in met name de Franstalige kantons en het kanton Bazel-Stad. Tot aan de invoering van het evenredige vertegenwoordiging in 1919 bleef de FDP/PDR/PLR zowel de grootste partij in het parlement (Nationale Raad en Kantonsraad) als in de Bondsraad (regering).

Rond de eeuwwisseling kwam de sociaaldemocratie sterk op in Zwitserland. Enkele leden van de linkervleugel van de FDP/PDR/PLR gingen over tot de Socialistische Partij van Zwitserland (SP/PS). De FDP/PDR/PLR maakte zich zorgen over de opkomst van de SP/PS en schoof op naar rechts. Zij beschouwden vanaf dat moment de katholieke conservatieven (vanaf 1912 Zwitserse Conservatieve Volkspartij) als minder "gevaarlijk" dan de SP/PS.

Bij de eerste verkiezingen volgens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging in 1919 leed de FDP/PDR/PLR een grote nederlaag. In Nationale Raad viel de FDP/PDR/PLR terug van 105 (1917) naar 60 zetels. Eind jaren 20 viel de partij nog verder terug. De in 1917 van de FDP/PDR/PLR afgescheiden rechtse Partij van Boeren, Middenstanders en Burgers (de huidige SVP/UDC) won steeds meer zetels in het parlement. In 1928 deed Rudolf Minger namens de SVP/UDC zijn intrede in de Bondsraad. In de Bondsraad waren nu nog maar 4 FDP'ers vertenwoordigt. In 1943 deed de eerste sociaaldemocraat, Ernst Nobs zijn intrede in de Bondsraad en zaten er nog maar 3 FDP/PDR/PLR'ers in de Bondsraad. In 1959 ging de Zauberformel toverformule van kracht. De Bondsraad werd voortaan een afspiegeling van het parlement. Door de invoering van de Zauberformel bleven er nog maar 2 FDP/PDR/PLR'ers over in de Bondsraad.

In 1971 gingen de Zürcher Demokraten op in de FDP/PDR/PLR. De Zürcher Demokraten hadden zich 1941/1942 van de FDP/PDR/PLR afgescheiden.

Heden[bewerken]

Bij de verkiezingen van 2003 leden de centrum-rechtse partijen FDP/PDR/PLR en CVP/PDC gevoelige nederlagen. De FDP/PDR/PLR verwierf 36 zetels in de Nationale Raad, een teruggang van 7 zetels. Winst was er vooral voor de Zwitserse Volkspartij en de Groene Partij van Zwitserland. In tegenstelling tot de CVP/PDC hoefde de FDP/PDR/PLR geen zetel in de Bondsraad in te leveren.

Bij de parlementsverkiezingen van 21 oktober 2007 leed de FDP/PDR/PLR een nederlaag. De partij kreeg 15,6% van de stemmen in de Nationale Raad, goed voor 31 zetels in de Nationale Raad.

De FDP/PDR/PLR, die al geruime tijd een liberale fractie (Unie van Vrijzinnigen en Liberalen) vormt met de Liberale Partij van Zwitserland (LPS) in het federale parlement, ging op 28 februari 2009 een fusie aan met deze partij. De nieuwe partijnaam werd Vrijzinnig-Democratische Partij.De Liberalen (FDP.De Liberalen).[1]

De FDP/PDR/PLR telde ca. 150.000 leden, maar is sinds de fusie van februari 2009 met de LPS, gegroeid. Zij is georganiseerd in districts- en kringpartijen. Met uitzondering van het kanton Appenzell Innerrhoden kent ieder kanton een eigen kantonnale FDP/PDR/PLR. Fulvio Pelli uit het kanton Ticino is de huidige voorzitter van de FDP/PDR/PLR.

Ideologie[bewerken]

De FDP/PDR/PLR is als traditionele liberale voorstander van vrije markteconomie, vrijhandel, beperkte overheidsbemoeienis, tegen bepaalde aspecten van een welvaartsstaat. De partij is voor een zo groot mogelijke individuele vrijheid en voorstander van lage belastingen.

Leden van de FDP/PDR/PLR zijn vertegenwoordigd in raden van commissarissen en besturen van ondernemingen (met name van farmarceutische bedrijven en banken). De partij wordt geassocieerd met het grootkapitaal.

In sommige opzichten is FDP/PDR/PLR centrum-links te noemen. Zo is de partij voorstander van geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen en de legalisering van softdrugs. Net als de CVP/PDC en de SP/PS is de FDP/PDR/PLR voorstander van toenadering tot de Europese Unie en de Verenigde Naties.

De FDP/PDR/PLR is geen ideologische eenheid; Men treft er personen aan met conservatieve en progressieve opvattingen.

Standpunt
Pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar Yes check.svg
Zwangerschapsverlof naar 24 weken Dark Red x.svg
Meer sociale voorzieningen voor families met een laag inkomen Dark Red x.svg
Meer geld naar integratie van migranten Dark Red x.svg
Strengere inburgeringseisen Dark Red x.svg
Verruiming adoptiewetgeving ten gunste van homoseksuele paren Dark Red x.svg
Strenge abortuswetgeving Dark Red x.svg
Federale belastingverhoging Dark Red x.svg
Handhaving moratorium genetische manipulatie Dark Red x.svg
Geleidelijke afbouw kernenergie Dark Red x.svg
Een kleiner leger Yes check.svg
Toetredingsonderhandelingen met de EU Dark Red x.svg
Actievere buitenlandpolitiek Yes check.svg
Vrij verkeer van personen tussen Zwitserland en de EU Yes check.svg
Invoering federaal minimumloon Dark Red x.svg
Bron: smartvote.ch

Bondsraad[bewerken]

Afbeelding Persoon Kanton Departement Periode Bondspresident
Didier Burkhalter 2011.jpg Didier Burkhalter Wappen Neuenburg matt.svg NE Binnenlandse Zaken
Buitenlandse Zaken
2009-2012
2012-heden
bondspresident in 2014
Johann Schneider-Ammann 2011.jpg Johann Schneider-Ammann Wappen Bern matt.svg BE Economische Zaken, Onderwijs en Onderzoek 2010-heden bondspresident in 2016

Vrouwenafdeling en jongerenpartij[bewerken]

De vrouwenafdeling van de FDP.De Liberalen heet FDP Frauen en wordt geleid door Carmen Walker Späh.

Nauw verbonden met de FDP.De Liberalen, maar zelfstandig, is de jongerenpartij, de Jungfreisinnigen Schweiz (Jonge Vrijzinnigen, JFS). De JFS zijn progressiever dan de FDP/PDR/PLR en doen met een eigen lijst mee aan de (kantonale) verkiezingen. Sinds 2003 zijn de JFS in de Nationale Raad vertegenwoordigt. In 2015 werden de volgende personen lid van de FDP fractie namens de Junfreisinnigen: Christian Wasserfallen en Philippe Nantermod. De JFS zijn in de Kantonsraad vertegenwoordigd in de persoon van Damian Müller.

Voorzitter van de JFS is Ignazio Cassis.

Fractie[bewerken]

De fractie van de FDP.De Liberalen in de Bondsvergadering (FDP-Liberale Fractie in de Bondsvergadering) wordt voorgezeten door Ignazio Cassis (NR) uit het kanton Ticino.

Fractie FDP.De Liberalen in de Bondsvergadering
Fractievoorzitter: Ignazio Cassis
Partijen: FDP.De Liberalen
Zetels: 46 (Nationale Raad: 33; Kantonsraad: 13)

Voorzitters[bewerken]

Verkiezingsuitslagen 1987-2015[bewerken]

Wapen van ZwitserlandZetelverdeling FDP 1987-2015
Nationale Raad
Jaar Zetels % +/-
1987 51 22,93 Gedaald3
1991 44 20,99 Gedaald7
1995 45 20,31 Gestegen1
1999 43 19,93 Gedaald2
2003 36 17,34 Gedaald7
2007 31 15,76 Gedaald4
2011 30 15,13 Gedaald1
2015 33 16,39 Gestegen3
Wapen van ZwitserlandZetelverdeling FDP 1987-2015
Kantonsraad
Jaar Zetels
1987 14
1991 18
1995 17
1999 17
2003 14
2007 12
2011 13
2015 11

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Dietschi, E. (1979). 60 Jahre Eidgenössische Politik - Ein Beitrage zur Parteigeschichte des schweizerischen Freisinns. Bern: FDP der Schweiz
  • FDP der Schweiz (1994). Hundert Jahre FDP. Politische Rundschau, No. 2+3, 1994

Voetnoten[bewerken]