Obwalden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Obwalden
Kanton in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Vlag Wapen van Obwalden
(Details)
Kaart van Obwalden
Coördinaten 46°52'NB, 8°2'OL
Algemeen
Oppervlakte 491 km²
Inwoners (31-12-2013) 36.507
(68 inw./km²)
Hoofdstad Sarnen
Politiek
Lid Zwitsers Eedgenootschap sinds 1291
Overig
Afkorting/kenteken OW
Talen Duits
Website Kanton Obwalden
Detailkaart
Districten van kanton Obwalden
Districten van kanton Obwalden
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Obwalden is een kanton in het midden van Zwitserland. Het is een deel van Binnen-Zwitserland (Innerschweiz). Het ligt in de Alpen.

Duits: Obwalden; Frans: Obwald; Italiaans: Obvaldo; Reto-Romaans: Sursilvania; Engels: Obwalden (oud: Obwald); officieel ook Unterwalden ob dem Wald.

Het kanton is een halfkanton, wat betekent dat het maar 1 vertegenwoordiger in de Ständerat heeft en maar half meetelt bij een referendum. Het heeft echter wel dezelfde rechten en plichten als de normale kantons.

De bevolking van Obwalden is voor 88,7% rooms-katholiek, en slechts 7% gereformeerd (2003).

Geografie[bewerken]

Het gebied van het kanton is verdeeld: de exclave Engelberg bevindt zich in het kanton Nidwalden. Het kanton grenst aan Luzern, Nidwalden, Bern, Uri.

Het hoogste punt van Obwalden is de Titlis met 3238 meter.

Economie[bewerken]

Obwalden draagt slechts 0,3% bij aan het Zwitsers nationaal inkomen. De belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme, waarmee 25% van de bevolking haar inkomen verdient.

Talen[bewerken]

Moedertaal (2000):

11,0% van de bevolking van kanton Obwalden heeft geen Zwitsers paspoort (2002).

Plaatsen en gebieden[bewerken]

Het kanton bestaat uit zeven gemeenten:

In totaal wonen er 37575 inwoners in kanton Obwalden. Daarvan zijn er 18545 vrouwen en 19030 mannen (2017). Het aantal buitenlanders in Obwalden is 5519 personen (14.7%)

Toerisme[bewerken]

De centrale positie van Obwalden binnen Zwitserland en Europa zorgde ervoor dat het kanton zich al in de 19e eeuw relatief sterk toeristisch ontwikkelde. Toen al waren de bergen Pilatus en Titlis een belangrijke trekpleister. Bekendere wintersportplaatsen zijn Engelberg, Melchsee-Frutt, Mörlialp en Langis. In de zomer kan men goed bergwandelen en bergbeklimmen.

De Pilatusbahn is de steilste tandradspoorweg in de wereld.

Districten[bewerken]

Er is geen verdeling in districten.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Obwalden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Obwalden werd eerst door de Kelten en daarna door de Romeinen bewoond, tot vanaf 700 de Germanen zich tussen Brönig en het Vierwoudstrekenmeer vestigden. In 1291 sloot Obwalden zich samen met Nidwalden aan bij het verbond met Uri en Schwyz. In de 14e eeuw werd door Obwalden besloten, nadat het (tot ca. 1330), hoewel politiek zelfstandig, belangrijke zaken samen met Nidwalden besloot, alleen verder te gaan. Vanaf de 15e eeuw verhuurden vele mannen uit Obwalden zich aan legers in Europa. De op deze wijze rijk geworden soldaten bestemden lange tijd de politiek van het kanton. In 1815 sloten het klooster van en de gemeente van Engelberg zich bij Obwalden aan.