Helvetische Republiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
République Helvétique
Vazalstaat van Frankrijk
 Oude Eedgenootschap 1798 – 1803 Zwitserland 
Vlag Zegel
(Details)
Algemene gegevens
Hoofdstad Bern
Talen Duits, Frans, Italiaans, Reto-Romaans
Religie(s) Rooms-katholiek, Protestants
Regering
Regeringsvorm Unitaire republiek
Staatshoofd President
Geschiedenis
- Ontstaan 12 april 1798
- Opheffing 19 februari 1803

De Helvetische Republiek was een staat die overeenkwam met het huidige Zwitserland. Ze bestond tussen 1798 en 1803.

Op 5 maart 1798 marcheerden Franse troepen het gebied dat vandaag de dag Zwitserland is binnen. Het toen bestaande Oude Eedgenootschap stortte in elkaar. Op 12 april 1798 werd de Helvetische Republiek opgericht als één van de bufferstaten, waarvan de Bataafse Republiek er ook een was, die Napoleon oprichtte om Frankrijk te beschermen. De bezettende troepen organiseerden een gecentraliseerde staat, gebaseerd op de ideeën van de Franse Revolutie. Deze progressieve ideeën werden echter niet aanvaard door de lokale bevolking. In Nidwalden begon een opstand, die echter werd onderdrukt door de bezettende troepen.

Er was geen eenheid binnen de oude confederatie. Staatsgrepen kwamen geregeld voor, maar de Fransen bleven aan de macht. De bezettende troepen plunderden vele dorpen en steden, waardoor het moeilijk werd om een nieuwe werkende staat te creëren. In combinatie met het plaatselijk verzet zorgden de economische problemen van de Republiek dan ook voor het falen van de staat. De instabiliteit in de republiek bereikte een hoogtepunt tussen 1802 en 1803. In 1803 werden de aanwezige Franse troepen versterkt.

Op 19 februari 1803 gaf Napoleon Bonaparte de kantons meer macht terug met de mediationsakte, waardoor de gecentraliseerde staat werd afgeschaft.

Indeling[bewerken]

Ten tijde van de Helvetische Republiek waren de kantons, die daarvoor praktisch zelfstandig waren, alleen nog maar tot bestuurseenheden gedegradeerd. Juist om de oude kantonstructuren af te breken werden er nieuwe kantongrenzen getrokken. De kantons waren vanaf 1798:

De republiek in 1802

Externe link[bewerken]