Novartis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Novartis
Industria Novartis.jpg
Oprichting 1996
Oprichter(s) fusie van Ciba-Geigy AG en Sandoz
Sleutelfiguren Joseph Jimenez (CEO)
Joerg Reinhardt (voorzitter raad van bestuur)
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Hoofdkantoor Basel
Werknemers 133.000 (2014)
Sector gezondheidszorg
Industrie farmacie
Omzet $ 58 miljard (2014)
Winst $ 10,8 miljard (2014)
Marktkapitalisatie $ 224 miljard (31 dec. 2014)
Website (en) Novartis
Portaal  Portaalicoon   Economie

Novartis (Novartis AG) is een Zwitsers bedrijf. Het produceert en verkoopt voornamelijk medicijnen. De hoofdzetel bevindt zich in Basel. Het bedrijf is in 1996 ontstaan door de fusie van Ciba-Geigy AG en Sandoz. In Nederland is het hoofdkantoor gevestigd in Arnhem. Het Belgisch hoofdkantoor bevindt zich in Vilvoorde, vlak bij Brussel.

Activiteiten[bewerken]

Novartis is een belangrijke producent van geneesmiddelen. De producten worden wereldwijd in zo'n 180 landen door ongeveer 1 miljard mensen gebruikt. Bij de onderneming werken ruim 130.000 mensen. In 2014 werd bijna $ 10 miljard besteed aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten.

De activiteiten zijn in drie groepen verdeeld:

  • medicijnen;
  • producten voor de behandeling van oogziekten (Alcon);
  • generieke geneesmiddelen (Sandoz), medicijnen waarvan de patentbescherming is verlopen.

Medicijnen[bewerken]

De belangrijkste medicijnen die de firma produceert, zijn:

In Europa wordt ruim een derde van de omzet behaald gevolgd door de Verenigde Staten met een derde van de omzet.

Het aandeel Novartis wordt verhandeld aan de beurzen van Swiss Exchange in Zürich en ADR's zijn genoteerd in de Verenigde Staten.

In april 2014 maakte Novartis bekend voor 16 miljard dollar (11,6 miljard euro) de oncologie-divisie van het Britse GlaxoSmithKline (GSK) te kopen.[1] Verder verkoopt Novartis de vaccinactiviteiten, exclusief de griepmiddelen, aan GSK voor 7,1 miljard dollar.[1] Het bedrijf gaat tot slot een samenwerkingsverband aan met GSK op het gebied van gezondheidszorg voor consumenten waarbij Novartis een belang van 36,5% krijgt. De jaarlijkse omzet van dit onderdeel zal circa 8 miljard euro bedragen.[1]

In januari 2015 verkocht Novartis de eerder aangekondigde verkoop van de divisie diergezondheid aan de Amerikaanse branchegenoot Eli Lilly. Eli Lilly betaalde 5,4 miljard dollar (circa 4,4 miljard euro) voor het onderdeel dat medicatie voor dieren maakt.

Milieuramp[bewerken]

Op 1 november 1986 kwam bij een brand bij voorganger Sandoz bluswater vermengd met ongeveer twintig ton pesticiden in de Rijn terecht. Dit zorgde stroomafwaarts voor vissterfte over een afstand van honderden kilometers.