Hoffmann-La Roche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van Hoffmann-La Roche.

F. Hoffmann-La Roche Ltd., kortweg Hoffmann-La Roche, is een Zwitsers farmacieconcern. Roche Holding AG is de moedermaatschappij van Hoffmann-La Roche.

Het bedrijf werd in 1896 opgericht door Fritz Hoffmann-La Roche. In 1934 maakte het bedrijf als eerste ter wereld op industriële basis vitamine C-preparaten. De vitamine-activiteiten werden in 2003 verkocht aan DSM.[1] Eind 2010 werkten er meer dan 80.000 mensen bij het bedrijf. De hoofdzetel van het bedrijf is gevestigd in Bazel. Verder heeft Hoffmann-La Roche faciliteiten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Brazilië, Canada, China, India, Italië, Pakistan en Zuid-Afrika. Het bedrijf is bovendien eigenaar van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genentech en van het Japanse Chugai Pharmaceuticals. Hoffmann-La Roche is voor iets meer dan de helft in handen van de families Hoffmann en Oeri. Het Zwitserse farmaceuticabedrijf Novartis bezit een derde van de aandelen.

Eind 2001 legde de Europese Commissie aan Hoffman-La Roche een boete op van 462 miljoen euro voor het samenwerken met zeven andere ondernemingen tot vorming van een geheim kartel inzake vitaminepreparaten. In totaal acht ondernemingen werden beboet voor deelname aan geheime kartels voor het verdelen van de markten en het maken van prijsafspraken.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]