Carouge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Niet verwarren met Carrouge, een gemeente in het kanton Vaud.
Carouge
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Wapen van Carouge
Carouge
Carouge
Situering
Kanton Genève
BFS/OFS/UST-code 6608
Soort gemeente Stad
Coördinaten 46° 11′ NB, 6° 8′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,65 km²
Inwoners (31-12-2013) 20.630
Hoogte 386 m
Overig
Postcode 1227
Website http://www.carouge.ch
Detailkaart
Kaart van de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland
Zicht vanop de Pont de Carouge: de Arve en de Mont Salève.

Carouge is een gemeente en plaats in het Zwitserse kanton Genève. Carouge telt 18.987 inwoners.

Carouge ligt direct ten zuiden van Genève, op de linkeroever van de Arve, even voor deze in de Rhône stroomt. Door zijn geschiedenis wordt de gemeente ook wel de "Sardische stad" genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Huis van Savoye[bewerken]

Op 3 juni 1754 tekenen de Republiek Genève (deel van het Zwitsers Eedgenootschap) en het Huis van Savoye (Koninkrijk Piëmont-Sardinië) het Verdrag van Turijn. Met het akkoord eindigt een lange periode van strubbelingen tussen beide machtsspelers. Met dit akkoord moet Genève 50 000 écus en verschillende stukken grond afstaan aan het Huis van Savoie, terwijl ook enkele stukken grond in bezit van het huis van Savoye naar Genève gaan. Dit verdrag vormt de oorsprong van de stad Carouge. In 1754 was Carouge immers slechts een klein gehucht, maar door het akkoord bevond het zich in een uitstekend positie om te groeien: enkel de Arve scheidde de stad Genève van Carouge.

Door het edict van 2 mei 1780 wordt Carouge de hoofdstad van de provincie Carouge (ongeveer 37 000 inwoners). Het dorp ontwikkelt zich snel tot een koninklijke stad en op 31 januari 1786 krijgt Carouge haar blazoen en stadstitel. Carouge ontwikkeld zich als eiland van tolerantie met een uitzonderlijk liberaal beleid. In 1777 vestigen vrijmetselaars zich in de stad en in 1779 vestigen zich er joden uit de Elzas en protestanten.

Franse Revolutie[bewerken]

Op 2 oktober 1792 wordt de Savoye binnengevallen door de Franse revolutionaire troepen. De provincie van Carouge wordt zonder weerstand geannexeerd en Carouge wordt toegevoegd aan het nieuw opgerichte departement Mont-Blanc, waarvan Chambéry (de voormalige hoofdstad van de Savoye) de nieuwe hoofdplaats wordt. Carouge is van 1792 tot 195 wel één van de zeven districtshoofdplaatsen, tezamen met Chambéry, Annecy, Thonon, Cluses, Moûtiers en Saint-Jean-de-Maurienne.

Wanneer in 1798 ook Genève geannexeerd wordt en de hoofdplaats wordt van het nieuwe departement Léman, waarvan Genève de hoofdplaats wordt. Tot september 1814, wanneer Carouge "bevrijdt" wordt door de Oostenrijkers, blijft Carouge Frans.

Na de Fransen[bewerken]

Op 30 mei 1814 wordt door een vredesverdrag bepaald dat Carouge opnieuw deel van het Koninkrijk Sardinië wordt. Na het einde van Napoleons Honderd Dagen, wordt de stad opnieuw Sardisch. Na het definitieve einde van Napoleon bij Waterloo in 1815 wordt er bij het verdrag van Turijn op 16 maart 1816 echter overeengekomen dat de stad Carouge door de Sardische koning (met residentie in Turijn) wordt afgestaan aan de Republiek Genève.

Externe link[bewerken]