Ronja de roversdochter (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ronja de roversdochter
Regie Tage Danielsson
Producent Waldemar Bergendahl
Scenario Astrid Lindgren
Hoofdrollen Hanna Zetterberg Struwe
Dan Håfström
Börje Ahlstedt
Muziek Björn Isfält
Montage Jan Persson
Cinematografie Rune Ericson
Mischa Gavrjusjov
Ole Fredrik Haug
Première Vlag van Zweden 14 december 1984
Vlag van Nederland 19 december 1985
Speelduur 126 minuten
Taal Zweeds
Land Vlag van Zweden Zweden
Budget SEK 18.000.000 (ongeveer)
1.500.000 (ongeveer)
Aantal bezoekers meer dan 1,5 miljoen
Opbrengst SEK 49.396.838 (Zweden)
4.226.766
Gewonnen prijzen Reader Jury van de "Berliner Morgenpost"
Zilveren Beer op het 35e Internationaal filmfestival van Berlijn
Overige nominaties Gouden Beer op het 35e Internationaal filmfestival van Berlijn
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ronja, de Roversdochter (Zweeds: Ronja Rövardotter) is een Zweedse fantasiefilm uit 1984, geregisseerd door Tage Danielsson, gebaseerd op het gelijknamige boek Ronja de roversdochter uit 1981 van Astrid Lindgren, die door Lindgren zelf werd aangepast voor het witte doek.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De jonge Ronja groeit op in de Mattis-burcht, waar haar vader Mattis de leider is van een bende rovers. De nacht waarin ze geboren werd splijt een bliksemschicht de burcht in tweeën.

Net als de voorheen onneembare vestiging, verzwakt Ronja's komst ook het eerst zo stoere rovershart van Mattis. De liefde van een vader bloeit en het doet hem pijn om zijn dochter op een dag te vragen om uit de veilige omgeving te vertrekken. Lovis, de moeder van Ronja, heeft hier echter minder problemen mee nadat Mattis zorgvuldig alles opnoemt waar Ronja voor moet oppassen zodat ze de schoonheid en essentie van de natuur kan leren kennen.

De rust wordt verstoord wanneer de concurrerende roverhoofdman Borka plotseling in de andere helft van de Mattis-burcht gaat wonen. Ronja is echter in het geheim bevriend met de zoon van Borka, Birk, die even oud is. Wanneer de twee vaders in een conflict terechtkomen worden Ronja en Birk gedwongen om te kiezen tussen hun vaders te steunen in de strijd, of naar hun geweten te luisteren. Ze kiest het laatste en niet alleen daardoor, maar ook omdat ze haar vriendschap met Birk verzweeg, voelt Mattis zich verraden. Hierdoor verkondigt hij dat hij geen kinderen meer heeft, Ronja is dus niet zijn dochter meer.

Tegen haar wil in verlaat Ronja de Mattis-burcht en vertrekt samen met Birk naar de beergrotten. We volgen Ronja en Birk in hun vreugde en strijd om te overleven in het Mattis-bos. We zien ook hoe de vaders omgaan in hun strijd om de burcht in hun bezit te krijgen, in hun gevecht tegen het moeten laten gaan van hun kinderen, maar vooral in het laten varen van hun trots en hoe ze hun fouten toegeven en hun kinderen om vergeving vragen. De film gaat over de opstand van jonge mensen tegen het onrecht in de wereld en het volwassen fanatisme.

Over de film[bewerken]

Astrid Lindgrens boek kwam uit in 1981, maar Lindgren dacht voor die tijd al na over een filmversie met Olle Hellbom (die vaker met Lindgren samenwerkte). Het was de bedoeling dat Olle Hellbom de film zou regisseren, maar gedurende de pre-productie in juni 1982 overleed hij plotseling aan de gevolgen van kanker. In eerste instantie werd gedacht dat de filmversie van Ronja hiermee ook "dood" was, maar er was al te veel geld geïnvesteerd waardoor er uiteindelijk voor gekozen werd om Tage Danielsson de film te laten regisseren.

De scène met de bierkelder in de Mattis-burcht waar de ontmoeting plaatsvindt tussen Ronja en Birk, wordt gespeeld in de Tykarpsgrottan van Ignaberga, Skåne. De Wolfspas, die in de winter ingesneeuwd is, kan men vinden in Fjällbacka in Bohuslän, een plaats die in het echt Kungsklyftan heet. De Glupafallet is in het echt de Ristafallet in de buurt van Hålland, Åre. De bergspleet waar de rovers doorheen rijden is de Slåttdalsskrevan vlak bij de Skuleberget. Het duel tussen Mattis en Borka speelt zich af in de ruïnes van slot Haga in het Hagapark in Solna, net ten noorden van het centrum van Stockholm. Voor de rest werd de film grotendeels opgenomen rondom de berg Sörknatten in Dalsland. Wanneer Ronja naar de vogelheks schreeuwt, zit ze op een overhangende rots. De waterval onder die rots is de Gaustafallet in het noordwesten van Jämtland.

Nadat de film, twee jaar na de première, werd uitgezonden op televisie was de film twintig minuten langer en ongecensureerd (de theateruitgave was voor 7 jaar en ouder). Hierdoor ontstond een discussie waarbij critici zich afvroegen of de film schadelijker was in de bioscoop dan op televisie.[1]

Rollen[bewerken]

Ontvangst[bewerken]

De film was een groot succes en werd de film met de meeste omzet in 1984 in Zweden.[2] Meer dan 1,5 miljoen mensen zagen de film in de Zweedse bioscoop.[3]

Prijzen[bewerken]

De film won de Reader Jury van de "Berliner Morgenpost" en de Zilveren Beer ("Voor een film met uitzonderlijke fantasie") op het 35e Internationaal filmfestival van Berlijn in 1985. De film was ook genomineerd voor een Gouden Beer.[4][5]

Referenties[bewerken]

  1. (sv) Ronja Rövardotter (1984). Swedish Film Institute. Geraadpleegd op 22 juli 2010.
  2. Holmlund, Christine (2003). Pippi and Her Pals. Cinema Journal 42.2 (Winter 2003): 4 .
  3. Box office / business for Ronja Rövardotter (1984). Geraadpleegd op 2008-07-08.
  4. Berlinale: 1985 Programme. berlinale.de. Geraadpleegd op 2011-01-12.
  5. Awards for Ronja Rövardotter (1984). Geraadpleegd op 2008-07-07.