Rosemary Sutcliff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rosemary Sutcliff (East Clandon, 14 december 1920 - Chichester, 23 juli 1992) was een Engelse schrijfster van historische (fictie)boeken. Hoewel bedoeld voor kinderen hebben haar boeken een diepgang en kwaliteit die ook volwassenen aanspreekt. Zelf zei Sutcliff dat ze schreef voor kinderen van alle leeftijden van 9 tot 90.

Sutcliff werd geboren in East Clandon in Surrey en bracht haar jeugd door in Malta en andere marinesteunpunten waar haar vader was gestationeerd. Al op jonge leeftijd kreeg ze juveniele idiopathische artritis (Still's Disease) een vorm van reuma waardoor ze de rest van haar leven op een rolstoel was aangewezen. Door haar chronische ziekte bracht ze veel tijd door in het gezelschap van haar moeder die haar vermaakte met het vertellen van Keltische en Saksische legenden. Deze vormen de basis voor veel van haar latere boeken.

Sutcliff ging pas naar school toen ze negen was. Op haar veertiende begon ze een driejarige studie aan de Bideford Art School, waarna ze als schilder van miniaturen begon te werken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon ze met schrijven en in 1950 kwam haar eerste boek uit: The Chronicles of Robin Hood. In 1954 kwam haar bekendste boek uit: The Eagle of the Ninth (in Nederland bekend als: De adelaar van het Negende). In 2011 werd dit boek verfilmd als The Eagle. De basis van dit boek vormde de verdwijning van het Legio IX Hispana en de vondst van een Romeinse Adelaar, de Silchester Eagle, onder de ruïne van een Romeinse villa.

In 1959 won ze de Carnegie Medal, voor The Lantern Bearers. Met het boek The Mark of the Horse Lord won ze de Phoenix Award in 1985. Rosemary was ongetrouwd en leefde met een huishoudster en twee honden in Walberton in de buurt van Arundel, Sussex. In 1975 werd ze benoemd tot Lid in de Orde van het Britse Rijk voor haar verdiensten op het gebied van de kinderliteratuur en in 1992 werd zij bevorderd tot Commandeur in dezelfde orde. In 1971 kreeg ze de Nederlandse literatuurprijs, de Zilveren Griffel.

Ze bleef schrijven tot op de ochtend van haar dood.