Legio IX Hispana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Romeinse leger

Rmn-military-header.png

..Wapens

Legio IX Hispana ("het Spaanse"), oorspronkelijk Macedonia, was een Romeins legioen, waarschijnlijk Caesars Negende. Het nam deel aan Caesars veldtocht tegen de legers van zijn rivaal Pompeius in de Burgeroorlog tussen Pompeius en Caesar. Het onderscheidde zich in de Slag bij Ilerda en ontleent daaraan vermoedelijk zijn bijnaam Hispana.


Het wordt voor het eerst vermeld in Commentarii de bello Gallico van Julius Caesar als het in Gallië is gestationeerd. Caesar werpt dit legioen in de strijd tegen de Belgae.

Van 9 tot 43 n.Chr. is het te Pannonia gestationeerd, maar van 20 v.Chr. tot ten laatste 14 n.Chr. wordt het naar Africa overgeplaatst om onder Quintus Junius Blaesus te strijden tegen de Numidische opstandige stammen die onder leiding van Tacfarinas staan. In 14 n.Chr. komen ze in Pannonia in opstand na het vernemen van de dood van keizer Augustus, samen met het Legio VIII Augusta en Legio XV Apollinaris.

In 43 n.Chr. neemt het legioen deel aan de verovering van Britannia, waar het in Lindum Colonia (het huidige Lincoln) zijn kamp optrekt. Daar lijdt het bij de opstand van Boudicca onder Cerialis zware verliezen en vanaf 71 n.Chr. wordt het overgeplaatst naar Eboracum (het huidige York) tot 107 of 108 n.Chr. Waarschijnlijk wordt het dan overgeplaatst naar een andere provincia waar het mogelijk nog tot 125 n.Chr. blijft bestaan. Hoewel sommigen dit betwijfelen en denken dat het IX is uitgeroeid door de Picten uit het noorden van Engeland. Vanwege onduidelijkheid omtrent het lot van het negende legioen wordt het ook wel het verdwenen legioen genoemd.

Situering van Legio IX Hispana (aangegeven met 1) in Eburacum in 80. Klik op het plaatje voor locatie andere legioenen.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  • J.B. Campbell, art. Legio, in NP7 (1999), klm. 7-22.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]