Rosmalense Plas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rosmalense Plas
Rosmalense Plas (Noord-Brabant)
Rosmalense Plas
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 51° 43′ NB, 5° 20′ OL
Foto's
Rosmalense Plas
Rosmalense Plas
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Rosmalense Plas, ook wel Empelse Plas of Empels Gat genoemd, is een binnenmeer in Rosmalen, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, dat is ontstaan uit een zandafgraving. Het meer is in het begin van de 20e eeuw gegraven. Ook in de jaren 90 is de plas gebruikt voor zandwinning.

Het meer functioneert als een recreatieplas waar je omheen kunt wandelen en vrij kunt zwemmen. Er is geen zwembad. Ook is er een duikvereniging die in de plas duikt. Het meer heeft geen verbinding met open water. Het is te bereiken via de Empelseweg van Rosmalen naar Empel.

In het verleden startte de Triathlon van Rosmalen bij het meer, maar die werd lange tijd niet meer georganiseerd. Sinds 2018 is de Triathlon weer terug van weg geweest en wordt georganiseerd rond de Groote Wielenplas.

Van 1979 tot de opheffing in 2004 bevond zich hier de surfvereniging Surfclub Loefing '79. In de beginperiode van deze club, en in de tijd dat de windsurfsport populair was, vonden hier vele wedstrijden en evenementen plaats. Wedstrijden zelfs op landelijk niveau. Surfclub Loefing '79 was een van de eerste clubs in het land die windsurfwedstrijden organiseerde volgens de wedstrijdbaan van die tijd bij de Olympische Spelen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]