Rosmalense Plas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rosmalense Plas
Rosmalense Plas (Noord-Brabant)
Rosmalense Plas
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 51° 43′ NB, 5° 20′ OL
Foto's
Rosmalense Plas
Rosmalense Plas
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Rosmalense Plas, ook wel Empels Gat of Empelse Plas genoemd, is een binnenmeer in Rosmalen, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, dat is ontstaan uit een zandafgraving. Het meer is in het begin van de 20e eeuw gegraven. Ook in de jaren 90 is de plas gebruikt voor zandwinning.

Tegenwoordig is het een recreatieplas waar je kunt wandelen en vrij kunt zwemmen. Er is geen zwembad. Ook is er een duikvereniging die in de plas duikt. Het meer heeft geen verbinding met open water. Het is te bereiken via de Empelse weg van Rosmalen naar Empel.

Vroeger begon hier de Triathlon van Rosmalen, maar die werd lange niet meer georganiseerd. Sinds 2018 is de Triathlon weer terug van weg geweest en wordt georganiseerd rond de Groote Wielenplas.

Ook bevond zich hier een surfvereniging, Surfclub Loefing '79 genaamd. Deze heeft bestaan van 1979 tot 2004. In de beginperiode van deze club en in de tijd dat de windsurfsport enorm populair was, vonden hier vele wedstrijden en evenementen plaats. Wedstrijden zelfs op landelijk niveau. Surfclub Loefing '79 was namelijk een van de eerste clubs in het land, die windsurfwedstrijden organiseerde, volgens de wedstrijdbaan van die tijd bij de Olympische Spelen.

Zie ook[bewerken]