Engelermeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Engelermeer
Engelermeer
Engelermeer
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 51° 43′ NB, 5° 15′ OL
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Engelermeer (wijk)
Wijk van 's-Hertogenbosch
Map NL 's-Hertogenbosch-Engelen-Engelermeer.png
Kerngegevens
Gemeente 's-Hertogenbosch
Stadsdeel Engelen
Oppervlakte 428 ha  
Inwoners 20 (5 inw./km²)

Het Engelermeer is een recreatieplas en recreatiegebied ten noordwesten van 's-Hertogenbosch. De plas is genoemd naar het plaatsje Engelen, dat ten oosten van het Engelermeer aan de Dieze ligt.

Aan het Engelermeer is sinds 1993 een officieel naaktstrand.

Geschiedenis[bewerken]

De plas is waarschijnlijk een restant van een oude stroomgeul van de Maas van vóór de 13e eeuw.[1]

Voor het uitgraven van de Bergsche Maas in het begin van de 20e eeuw, werd bij hoge waterstanden van de Maas het systeem van de Beerse Maas gebruikt om het overtollige water via de Beerse Overlaat af te laten vloeien. Dat stroomde dan vanaf Grave naar 's-Hertogenbosch en belemmerde de afvoer van het water van de Aa en de Dommel. Dit laatste water stroomde dan de Vughtse Gement in, deels naar het westen ten noorden van de Drunense Duinen in de richting van Waalwijk en het Oude Maasje, deels echter in noordoostelijke richting voorlangs de keerdijk van Vlijmen naar Bokhoven, waar een overlaat het water alsnog in de Maas kon doen stromen. Een deel van de stroomgeul van die laatste route bleef permanent met water gevuld en heette het Engelermeer.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de plas gebruikt voor uitgebreide zandwinning, daardoor vergroot en uiteindelijk ingericht als recreatieplas, met uitzondering van het ondiepe noordelijk gedeelte dat een natuurgebied werd. Al vlak na de zandwinning werd het Engelermeer zeer geliefd bij windsurfers, een sport die op dat moment nog in kinderschoenen stond. Verdere zandwinning vindt plaats tot 2012 en gaat gepaard met vergroting van de plas tot meer dan 100 ha.

Natuurgebied[bewerken]

58 ha van het gebied Engelermeer wordt beheerd door Staatsbosbeheer als natuurgebied. Dit omvat een eendenkooi, open water, moerasbos, veenmosarm rietland en cultuurland. Het moerasbos behoort tot het elzenrijk essen-iepenbos en het droog essen-iepenbos. In 1990 werden geiten ingeschaard om het oprukkende struikgewas in te tomen. Het riet wordt tegenwoordig gemaaid in plaats van afgebrand. De eendenkooi is in gebruik als tel- en ringstation en ook is het een rustgebied voor watervogels.

Van 2009-2011 wordt het Plan Haverleij uitgevoerd. Dit voorziet in een betere toegankelijkheid door de aanleg van wandelpaden en dergelijke. Ook worden er voorzieningen aangelegd voor de Ooievaar en de Oeverzwaluw, zoals een oeverzwaluwenwand, die omstreeks 2005 werd aangelegd. Deze vogel broedde hier al sinds het begin van de afgravingen. Ook een vleermuiskelder werd in 2005 gebouwd.

Het gebied wordt beheerd door de gemeente 's-Hertogenbosch en Staatsbosbeheer.

Trivia[bewerken]

Op 4 januari 2007 werd er in de nabijheid van dit meer een babylijkje gevonden.[2] De burgemeester van 's-Hertogenbosch Ton Rombouts heeft het kindje Engel van 't Meer genoemd. En onder die naam is het begraven.[3]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Gemeente 's-Hertogenbosch (2009): Engelermeer, geraadpleegd op 23 april 2009.
  2. Nu.nl (4 januari 2007): Babylijkje aangetroffen in Den Bosch.
  3. Vondeling Engel van 't Meer, Omroep Brabant, 13 december 2007.