Dieze (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dieze
Lengte 5 km
Hoogte (bron) 4 m
Hoogte (monding) 4 m
Debiet 25 m³/s
Bron 's-Hertogenbosch
Monding Fort Crèvecoeur
Stroomgebied van de Maas
Stroomt door Noord-Brabant
Kasteel Meerwijk aan de oever van de Dieze
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Dieze of Diest bij 's-Hertogenbosch is een samenvloeiïng van de rivieren de Dommel en de Aa, het is de oude benaming voor de huidige Run of Esschestroom, een zijriviertje van de Dommel.

In de middeleeuwen was de Dieze breder, en werd toen als hoofdstroom gezien. De rivier was zeker tot Moergestel, nu Achterste Stroom, belangrijk voor de scheepvaart.In de middeleeuwen heette de benedenloop van deze Dommel na de samenvloeiing bij Halder dan ook Dieze, evenals het gedeelte na de samenvloeing met de Aa. De riviertakjes die later binnen de Binnenstad van 's-Hertogenbosch vielen, kregen dus de naam Binnendieze. Waarschijnlijk is de Reusel de oude bovenloop, en zou de plaats Diessen er zijn naam aan danken.[1]

Later werd de Dommel als hoofdstroom gezien en kreeg het stuk tussen Halder en 's-Hertogenbosch de naam "Dommel". De Binnendieze behield zijn oude naam, al hebben de verschillende takken wel een eigen naam, zoals Vughterstroom en Groote Stroom. Ook het stuk na het punt waar de Dommel, de Aa en de Zuid-Willemsvaart samenvloeien, heet nog Dieze; deze stroomt via de Ertveld Plas naar Fort Crèvecoeur om daar in de Maas uit te monden. Bij Engelen splitst zich hiervan nog het Diezekanaal af, de scheepvaartroute; de hoofdafwatering is via de schutsluizen van de Dieze zelf.