Halder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Halder
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Halder (Noord-Brabant)
Halder
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Sint-Michielsgestel Sint-Michielsgestel
Coördinaten 51° 39′ NB, 5° 19′ OL
Algemeen
Inwoners
(2016)
80
Overig
Postcode 5271
Netnummer 073
Foto's
Het gerestaureerde kasteeltje Herlaar bij Halder
Het gerestaureerde kasteeltje Herlaar bij Halder
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kasteeltje Herlaar aan de Dommel

Halder is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant dat deel uitmaakt van de gemeente Sint-Michielsgestel. De buurtschap ligt tussen de plaatsen Vught en Sint-Michielsgestel, aan de samenvloeiing van de rivieren de Dommel en de Esschestroom tegenover het natuurgebied Haanwijk en het landgoed Nieuw-Herlaar.

Muntschat[bewerken | brontekst bewerken]

In 1962 werd er een belangrijke archeologische muntschat gevonden in Halder, de zogenaamde Vughtse Muntschat. Er werden duizenden Romeinse munten gevonden, die als een gesloten muntvondst beschouwd moeten worden. Uiteindelijk werden er 4817 stuks beschreven. Deze gebeurtenis werd het begin van een tot op heden voortgezet onderzoek van beroeps- en amateurarcheologen en er is zelfs een oudheidkundig museum (Museum Romeins Halder) uit voortgekomen. Dit laatste is gevestigd bij landhuis Haanwijk.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

In Halder worden elk jaar de tweedaagse Halderse voorjaarsfeesten gehouden. Muziek, attracties en een grote vrijmarkt zijn de belangrijkste onderdelen van dit evenement, dat bezoekers trekt uit de wijde omgeving. Voor de organisatie tekent carnavalsvereniging De Dors(t)vlegels.

Buurtschap[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste inwoners van Halder zijn verenigd in een buurtvereniging "Buurtschap Halder". Deze buurtvereniging is opgezet door de inwoners zelf en komt diverse malen per jaar bijeen om als buren een gezellige avond of dag te beleven.