Rovereto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rovereto
Stad in Italië Vlag van Italië
Rovereto (Italië)
Rovereto
Situering
Regio Trentino-Zuid-Tirol
Provincie Trente
Coördinaten 45° 53′ NB, 11° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 50 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
39.809[1]
(796 inw./km²)
Hoogte 204 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Villa Lagarina, Calliano, Pomarolo, Folgaria, Volano, Isera, Nogaredo, Mori, Terragnolo, Trambileno, Vallarsa, Ala
Beschermheilige Madonna della Neve
ISTAT-code 022161
Portaal  Portaalicoon   Italië

Rovereto (Duits: Rofreit) is een industrie- en handelsstad in de Noord-Italiaanse provincie Trente. De stad telt 39.271 inwoners (31 december 2012). Ze ligt op een hoogte van 212 meter in het dal van de Adige. In de stad staat een van de grootste Europese musea van moderne kunst, het MART (Museo d'Arte moderna e contemporanea di Trento e Rovereto). Het museum opende zijn deuren in 2002 en werd ontworpen door de Zwitserse architect Mario Botta. Rovereto maakte tot 1919 deel uit van het historische graafschap Tirol.

Bij Rovereto ligt, hoog boven de stad, op de top van een heuvel, het Ossario di Castel Dante (1936), een monument dat getuigt van de tragische relatie die Rovereto heeft met de Eerste Wereldoorlog. Hier liggen 21.000 Italiaanse en Oostenrijkse soldaten begraven. De top van de heuvel biedt een uitzicht over de velden waar heel wat soldaten gesneuveld zijn. De naam Dante is aan dit monument verbonden omdat de dichter een toevlucht vond in het kasteel dat hier vroeger stond, na zijn verbanning uit Florence in 1303.

Vlak bij het Ossario (Sacrario) bevindt zich in het kasteel van Rovereto een tweede oorlogsmonument, de Campana dei Caduti (Klok van de gevallenen, 1924), bijgenaamd Maria Dolens, een enorme klok die elke avond om 21.30 uur luidt voor de vrede. Deze klok, die gegoten is uit het brons dat de oorlogvoerende landen van de Eerste Wereldoorlog hebben geschonken, luidt dagelijks voor de gesneuvelden van alle oorlogen. In het kasteel van Rovereto is een oorlogsmuseum gevestigd.

Kasteel van Rovereto

Geboren in Rovereto[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rovereto van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. https://demo.istat.it/?l=it.