Royal Pavilion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Royal Pavilion
Het Royal Pavilion
Locatie
Locatie Brighton, Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Coördinaten 50° 49′ NB, 0° 8′ WL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Paleis
Architectuur
Bouwstijl classicisme, palladiostijl, Arabische architectuur, Chinese architectuur, hindoeïstische architectuur, gotiek
Bouwinfo
Architect John Nash
Detailkaart
Royal Pavilion (East Sussex)
Royal Pavilion
Het Royal Pavilion en de tuinen eromheen
Officiële website
(en) Atlas Obscura-pagina
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Royal Pavilion ("koninklijk paviljoen") is een klein paleis in de Engelse kuststad Brighton. Het gebouw maakt een exotische en sprookjesachtige indruk, met Arabische, Chinese, hindoeïstische en gotische invloeden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Royal Pavilion werd gebouwd in opdracht van prins George van Wales, toenmalig regent voor zijn vader George III. Hij gebruikte het niet alleen om tot rust te komen, zoals zijn dokter hem had voorgeschreven, maar ook voor geheime afspraakjes met zijn maîtresse Maria Fitzherbert.

Oorspronkelijk was het gebouw een classicistisch landhuis. Eind 18e eeuw kwam het in het bezit van de prins die het vervolgens liet uitbreiden in palladiostijl. In 1815 nam architect John Nash de bouw over. Hij besloot dat de voorgevel classicistisch zou blijven maar de rest van het gebouw werd een mengelmoes van minaretten, koepels en pagodes. Het geheel werd voor een groot deel in gietijzer uitgevoerd.

Later was koningin Victoria veel minder enthousiast over de wat bizarre charme van het paleis. Na een aantal verblijfsperioden besloot ze het paleis te verkopen. Een van de redenen was het gebrek aan privacy. Dit werd vooral een probleem toen Brighton bereikbaar werd per trein en veel Londenaren de stad in de weekenden gingen bezoeken. In 1850 kocht de stad Brighton het paleis voor £53.000 pond. Wel werd een groot deel van het interieur overgebracht naar Buckingham Palace en Windsor Castle.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het complex gebruikt als ziekenhuis voor soldaten uit de koloniën.

Zie de categorie Royal Pavilion, Brighton van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.