Ruben Koman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruben Koman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Ruben Alexander Koman
Geboren 29 april 1979
Geboorteplaats Dordrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2001-
Genre volksverhalen, kinderboeken, prentenboeken
Bekende werken Verhalen van stad en streek: sagen en legenden in Nederland (2010)
Uitgeverij Bert Bakker/Prometheus, Profiel Uitgeverij
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Ruben Koman (Dordrecht, 29 april 1979) is een Nederlandse schrijver, kinderboekenschrijver en verzamelaar van volksverhalen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn jeugd verzamelde Koman uit de volksmond legenden, sagen, sprookjes en overige vertellingen van Dordrecht (waarvoor hij werd benoemd tot Ambassadeur van Dordrecht) en de gemeente Dalfsen. Naar aanleiding van deze populaire lokale bundels werd Koman aangesteld als projectleider DOC Volksverhaal bij het Meertens Instituut in Amsterdam.

Onder leiding van Theo Meder werd met de oprichting van het DOC Volksverhaal het volksverhaalonderzoek in 2006 heropend, nadat in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw op initiatief van J.J. Voskuil zo'n twintig veldwerkers op pad waren gegaan om verspreid over heel Nederland sagen te verzamelen. Koman sloeg een brug tussen verhaalwetenschap en populaire markt en gaf diverse populairwetenschappelijke boeken uit, om het volksverhaal in Nederland hernieuwde aandacht te geven. Zo was hij medeoprichter van de Stichting Vertelcultuur (een samenwerkingsverband tussen maatschappelijke en wetenschappelijke partijen) en verscheen van zijn hand een eerste onderzoek naar de herkomst van de sagenfiguren Ellert en Brammert.

Voor het in 2010 verschenen standaardwerk Verhalen van stad en streek verzamelde Koman volksverhalen in alle provincies van het land. In het boek staan, per provincie gerangschikt, honderden sagen en legenden die in Nederland circuleren of circuleerden.

In 2011 verscheen zijn eerste kinderprentenboek, naar aanleiding van door hem ontdekte en uit de volksmond opgetekende humoristische volksverhalen over Bartje Poep.

Ruben Koman was redacteur vanaf het eerste uur van het blad Vertel Eens, het eerste populair geschreven blad over volksverhalen in Nederland en Vlaanderen.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • S. van Oostveen, I. Strouken, R.A. Koman [et al.] (2012) De geest van Overijssel: een spannende verhalentocht. Bedum: Profiel.
  • R.A. Koman (2012) 100%Pasen: geloof, bijgeloof en volksgebruiken in Nederland. Bedum: Profiel. Met de cd Pasen van Gerald Troost.
  • R.A. Koman (2011) De vrolijke avonturen van Bartje Poep. Bedum: Profiel.
  • W. de Blécourt; R.A. Koman; J. van der Kooi; T. Meder (2010) [1] Amsterdam: Bert Bakker/Prometheus.
  • T. Meder; R.A. Koman; G.W.J. Rooijakkers. (2008) Canon met de kleine c: 50 verhalen en liederen bij de Canon van Nederland. Bedum: Profiel.
  • R.A. Koman (2008) [2] Bedum: Profiel.
  • R.A. Koman (2007) Wonderbaarlijk Dordrecht: middeleeuwse mirakelen en wonderverhalen van nu. Alblasserdam; Dordrecht: De Stroombaan; Gemeente Dordrecht.
  • R.A. Koman (2006) Dalfser Muggen, volksverhalen uit een Overijsselse gemeente: mondelinge overlevering, volksgeloof en vertelcultuur in Dalfsen, Hoonhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen e.o. Bedum: Profiel; Kampen: IJsselacademie.
  • R.A. Koman (2005) Bèèh...! Groot Dordts volksverhalenboek. Bedum: Profiel.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]