Ruchnama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ruhnama (of Het Boek van de Ziel uit het Perzisch: روح ruh (ziel) en ناامه nāme (boek), ook wel gespeld als Rukhnama) is het "heilig boek" van de Turkmeense president Saparmurat Niazov. Het boek is deels een autobiografie, deels spirituele gids en bestaat verder uit historische "feiten".

Het boek, waarvan het eerste deel in 2001 verscheen en het tweede deel in 2004 volgde, ondersteunt de door de president gestimuleerde cultus rond zijn persoon. Het is prominent aanwezig in boekwinkels en overheidsgebouwen, en het bestuderen en hoogachten van het boek is verplichte kost voor de bewoners van het land. Net als het Rode Boekje van Mao Zedong en het Groene Boekje van Moammar al-Qadhafi, wordt het werk door de bevolking bestudeerd alsof het een heilig boek betreft. Van moslims wordt verwacht dat ze de Ruchnama minstens zoveel eer geven als hun eigen heilige boek, de Koran. Moskeeën die geen gehoor geven aan dit in hun ogen blasfemisch verzoek, lopen het risico gesloopt te worden. Kennis van de inhoud van het boek is voor de volledige bevolking vereist om bijvoorbeeld examens te kunnen afleggen, een beroep bij de overheid te kunnen vervullen of voor het behalen van het rijbewijs.

In een poging moslims gerust te stellen, verklaarde Niazov in maart 2006 op de staatstelevisie dat iedereen die de Ruchnama driemaal leest, na de dood rechtstreeks naar de hemel gaat. Dat zou hij bij God afgesmeekt hebben tijdens het schrijven van de Ruchnama.

Een enorme mechanische replica van het boek bevindt zich in de hoofdstad van Turkmenistan. Iedere avond om acht uur opent het zich, en worden er passages uit het boek gereciteerd, en wordt een bijbehorende video getoond.

Externe link[bewerken]

Bron[bewerken]