Naar inhoud springen

Rudolf van Oostenrijk (1788-1831)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rudolf van Oostenrijk
Aartshertog Rudolf van Oostenrijk, geschilderd door Johann Baptist Lampi de Oude
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt 1819-1831:
aartsbisschop van Olomouc
Titelkerk 1819-1831:
San Pietro in Montorio
Creatie
Gecreëerd door Paus Pius VII
Consistorie 4 juni 1819
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Rudolf van Oostenrijk (Florence, Toscane, 8 januari 1788 - Baden bei Wien, Oostenrijk, 24 juli 1831) was een aartshertog van Oostenrijk en een prins van het groothertogdom Toscane. Hij was een kardinaal en aartsbisschop van Olomouc in Moravië.

Afstamming[bewerken | brontekst bewerken]

Rudolf was een telg uit het huis Habsburg-Lotharingen. Hij werd geboren als Rudolf Johannes Jozef Reinier als jongste zoon van de latere keizer Leopold II en infanta (later keizerin) Maria Louisa van Spanje. Zijn grootouders aan vaderskant waren keizer Franz I Stefan en keizerin Maria Theresia. Zijn grootouders aan moederskant waren koning Karel III van Spanje en koningin Maria Amalia van Saksen. Rudolf had elf oudere broers en vier oudere zussen. Zijn oudste zus, aartshertogin Maria Theresia, de latere koningin van Saksen, was al 21 jaar toen Rudolf werd geboren.

Vanaf 1803 nam Rudolf pianolessen en lessen compositieleer van Ludwig van Beethoven. De twee werden goede vrienden, Rudolf werd de beschermheer van Ludwig van Beethoven en hij werd een grote steun voor Beethoven. Ze bleven elkaar ontmoeten tot 1824. Ludwig van Beethoven heeft 14 composities aan Rudolf gewijd, waaronder het Vierde en Vijfde pianoconcert, de pianosonate Les Adieux, de Hammerklaviersonate en de Grosse Fuge. Rudolf, op zijn beurt, wijdde een van zijn eigen composities aan Beethoven. De brieven die Beethoven schreef aan Rudolf zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven in de Gesellschaft der Musikfreunde in Wenen.

Op 24 maart 1819, op 31-jarige leeftijd, werd Rudolf benoemd tot aartsbisschop van de stad Olomouc, dat in die tijd in het keizerrijk Oostenrijk lag. Hij werd kardinaal-priester en hij kreeg de San Pietro in Montorio als titelkerk. Hij kreeg deze titel van paus Pius VII, op 4 juni 1819.

Beethoven begon aan de Missa Solemnis voor de wijding van de bisschop, maar de mis zou pas in 1824 in Wenen worden uitgevoerd.

Rudolf stierf plotseling in Baden bei Wien, tijdens de regering van zijn broer, keizer Frans I van Oostenrijk. Rudolf werd bijgezet in de Kapuzinergruft, te Wenen. Zijn hart werd begraven in de kathedraal van Wenceslaus de Heilige te Olomouc.