Rue des prairies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rue des prairies
Regie Denys de La Patellière
Producent Alexandre Mnouchkine
Georges Dancigers
Jean-Paul Guibert
Scenario Denys de La Patellière
Michel Audiard
Hoofdrollen Jean Gabin
Claude Brasseur
Roger Dumas
Muziek Georges van Parys
Montage Jacqueline Thiedot
Cinematografie Louis Page
Première 1959
Genre Tragikomedie
Speelduur 90 minuten
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Aantal bezoekers 3 412 201 (Frankrijk)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Rue des prairies is een Franse film van Denys de La Patellière die uitgebracht werd in 1959.

Na het grote succes van het familiedrama Les Grandes Familles van het jaar voordien deed Denys de La Patellière voor de tweede keer een beroep op Jean Gabin. Later zou Gabin nog vier films met de La Patellière draaien. De beroemde acteur werd in Rue des prairies omringd door Marie-José Nat, Claude Brasseur en Roger Dumas, drie jonge acteurs van wie de filmcarrière nog in de kinderschoenen stond. Dankzij de prent brak Marie-José Nat door.

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman (1955) van acteur en romancier René Lefèvre.

Samenvatting[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Henri Neveux is een eenvoudig en grootmoedig man die arbeider van beroep is. Na twee jaar krijgsgevangenschap keert hij terug naar zijn gezin. Zijn vrouw is net overleden. Hij heeft amper de tijd om bedroefd te zijn want hij staat nu alleen voor de zware taak zijn drie kinderen een zo fatsoenlijk mogelijke opvoeding en opleiding te geven. Hij geeft daarbij het beste van zichzelf.

Louis et Odette zijn voor de Tweede Wereldoorlog geboren en staan al op de drempel van de volwassenheid. Zijn zoon Louis, de oudste, droomt van een professionele wielercarrière. Zijn dochter Odette is een verkoopster die ervan droomt fotomodel te worden. En dan er is ook nog de kleine Fernand, een kind dat tijdens de oorlog geboren is uit een overspelige relatie van zijn vrouw en dat hij aanvaardt als zijn eigen kind.

Louis en Odette vinden hun weg in het leven en willen eigenlijk zo vlug mogelijk de 'rue des Prairies', de straat waar ze geboren zijn, vergeten. Fernand is moeilijker in goede banen te leiden.

Rolverdeling[bewerken]

Externe link[bewerken]