Ruisonderdrukkende hoofdtelefoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon is een hoofdtelefoon die op een actieve manier ongewenst omgevingsgeluid reduceert door het toevoegen van antigeluid. Het begrip is onjuist vertaald uit het Engels; dit type hoofdtelefoons onderdrukt géén ruis.

Ruisonderdrukkende hoofdtelefoons maken het mogelijk om in omgevingen met veel achtergrondlawaai toch te luisteren naar muziek zonder het volume op te hoeven drijven. Ook helpen ze om te ontspannen[bron?] in rumoerige ruimtes zoals voertuigen, vliegtuigen, openbare plaatsen. Ook worden ze veel gebruikt in de luchtvaart, omdat hiermee het horen van belangrijke aankondigen of veiligheidsmaatregelen gemakkelijker wordt.

Ruisonderdrukkende hoofdtelefoon.jpg

Ruisonderdrukkende hoofdtelefoons gebruiken antigeluid om het laagfrequente deel van de ruis weg te filteren. Om de hogere frequenties tegen te houden wordt vooral gebruikgemaakt van goede geluidsisolatie. Dit wordt gedaan omdat er meer ingewikkelde elektronische schakelingen nodig zouden zijn om de hoge frequenties te onderdrukken en deze methode bovendien niet heel effectief is bij hoge frequenties.[bron?]

Er zijn meerdere componenten nodig om dit effect te verkrijgen:

  • Microfoon: Een microfoon zet geluiden die van buiten af komen en die niet passief tegengehouden kunnen worden om in een signaal.
  • Ruisonderdrukkend circuit: Elektronische componenten analyseren de frequentie en de amplitude van dit signaal en creëren vervolgens zelf een geluidsgolf die 180° in fase verdraaid is (antigeluid).
  • Luidspreker: het antigeluid wordt vervolgens bij het te horen signaal gevoegd zonder dit te vervormen.
  • Batterij: Actief wil zeggen dat er energie toegevoegd moet worden om het ruisonderdrukkende effect te verkrijgen.

Geschiedenis[bewerken]

Rond de jaren vijftig werden systemen ontwikkeld om lawaai in helikopter en vliegtuig cockpits te verlagen. Ruisonderdrukkende luchtvaart headsets zijn nu[wanneer?] overal beschikbaar.

Momenteel[wanneer?] gebruiken de meeste ruisonderdrukkende hoofdtelefoons analoge technologie.[bron?] Dit in tegenstelling tot andere vormen van actieve ruis of trillingonderdrukking die als standaard methode digitale verwerking gebruiken.

Een aantal luchtvaartmaatschappijen gebruiken ruisonderdrukkende hoofdtelefoons in hun business- en eerste klasse cabines. Ruisonderdrukking is bijzonder effectief tegen het geluid van vliegtuigmotoren. In dit geval zijn de hoofdtelefoons ongeveer even groot als een normaal exemplaar. De elektronica die in de vliegtuigstoel zit verwerkt het signaal van de microfoon achter in de hoofdtelefoon, en voegt antigeluid toe aan het audiosignaal, wat resulteert in een aangenamere geluid-ervaring.

Voor- en nadelen[bewerken]

Ruisonderdrukkende hoofdtelefoons kunnen omgevingsgeluid aanzienlijk verminderen, maar hebben een aantal beperkingen (afhankelijk van het model):

  • Ze kosten meer dan normale hoofdtelefoons
  • Omdat ze actief zijn verbruiken ze elektriciteit, meestal geleverd door een USB-poort of door batterij die af en toe vervangen of herladen moet worden. Sommige modellen kunnen niet passief gebruikt worden.
  • Bepaalde modellen kunnen zwaarder en/of groter zijn dan normale hoofdtelefoons om batterijen en elektronica te kunnen integreren.
  • Ze kunnen sommige mensen misselijk maken.[bron?]