Naar inhoud springen

Russell-Einsteinmanifest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bertrand Russel
Albert Einstein

Het Russell-Einsteinmanifest werd op 8 juli 1955, ten tijde van de Koude Oorlog, in Londen gepubliceerd door de Britse filosoof Bertrand Russell. Het waarschuwde voor de gevaren van kernwapens en riep wereldleiders op vreedzame oplossingen voor internationale conflicten na te streven. Elf beroemde intellectuelen en geleerden hadden het manifest ondertekend, onder wie Albert Einstein enkele dagen voor zijn overlijden op 18 april 1955. Kort na de verschijning van het manifest bood de filantroop Cyrus S. Eaton aan de conferentie waar het manifest toe opriep op zijn kosten te houden in Pugwash, Nova Scotia, Eatons geboorteplaats. Deze conferentie vond plaats in juli 1957 en was de eerste van de Pugwash Conferences on Science and World Affairs.

Ondertekenaars van het manifest[bewerken | brontekst bewerken]

Allen waren of werden Nobelprijswinnaars, op Leopold Infeld na.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Het manifest riep op tot een politiek neutrale conferentie waar geleerden de gevaren van massavernietigingswapens (kernwapens) voor de overleving van de mensheid zouden analyseren. Het vraagstuk van de kernwapens werd voorgelegd aan de hele wereldbevolking en alle regeringen. De volgende zin werd later veel geciteerd, onder meer door Rotblat toen hij de Nobelprijs voor de Vrede won in 1995:

Wees je ervan bewust mens te zijn, en vergeet al het andere.

Eerste Pugwash Conferentie[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk wilde Jawaharlal Nehru dat de conferentie waar het manifest om vroeg in India gehouden zou worden. Maar de Suez-crisis verijdelde dit plan. Aristoteles Onassis bood aan om een bijeenkomst in Monaco te bekostigen, maar dit voorstel werd verworpen. De Canadese industrieel Cyrus Eaton, die Russell kende sinds 1938, was al eerder met het voorstel gekomen de conferentie in Pugwash in Nova Scotia te houden op zijn kosten. Dit aanbod werd ten slotte aanvaard. Het Russell-Einstein Manifest werd de stichtingsakte van de Pugwash Conferenties. De eerste bijeenkomst vond plaats in juli 1957.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • J. Rotblat, Science and World Affairs: history of the Pugwash Conferences, 1962

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Tekst[bewerken | brontekst bewerken]

Secundaire literatuur[bewerken | brontekst bewerken]