Aristoteles Onassis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Aristoteles Onassis

Aristoteles "Ari" Sokrates Homer Onassis (Grieks: Αριστοτέλης Ωνάσης, Aristotélis Onásis) (Smyrna, 15 januari of 20 januari 1906Neuilly-sur-Seine, 15 maart 1975) was een Grieks reder.

Aristoteles Socrates Homeros Onassis werd geboren in Smyrna (nu İzmir in Turkije) waar ten tijde van zijn geboorte nog veel etnische Grieken woonden. Nadat Smyrna in de nasleep van de overwinning van de geallieerden in de Eerste Wereldoorlog van 1919 tot 1922 bestuurd werd door Griekenland, werd het heroverd door de Turken en raakte de familie Onassis haar vastgoedbezittingen kwijt en zagen ze zich, zoals vrijwel alle andere etnische Grieken in Klein-Azië, gedwongen naar Griekenland te vluchten.

Rond 1932 had Onassis zich opgewerkt tot een zeer welgesteld zakenman met veel bezittingen in schepen, die hij door de economische wereldcrisis goedkoop kon verwerven. In de Tweede Wereldoorlog verhuurde hij zijn vloot tegen grof geld aan de geallieerden.

Hij trouwde in 1946 met Athina Mary Livanos, dochter en erfgenaam van mede-scheepsmagnaat Stavros Livanos, met wie hij twee kinderen kreeg: Alexander en Christina. In 1957 stichtte hij Olympic Airways, de Griekse nationale luchtvaartmaatschappij. In 1954 stelde de FBI een fraudeonderzoek jegens Onassis in vanwege het ten onrechte voeren van de Amerikaanse vlag op zijn schepen terwijl hij geen VS-ingezetene was. Onassis kwam er vanaf met het betalen van een boete van zeven miljoen dollar. De rederij kwam tot nieuwe bloei toen Onassis als eerste supertankers liet bouwen.

In de jaren vijftig begon hij een affaire met opera-vedette Maria Callas, hoewel beiden nog met een ander getrouwd waren. De relatie hield vele jaren stand, zonder dat het tot een huwelijk kwam. Onassis' eerste vrouw scheidde in 1960 wel van hem. In 1959 was Callas al gescheiden. In 1968 trouwde Onassis echter met Jacqueline Bouvier Kennedy, de weduwe van John F. Kennedy. Dit huwelijk vond plaats op Onassis' privé-eiland Skorpios.

Onassis stierf op 69-jarige leeftijd in Neuilly-sur-Seine aan de spierziekte myasthenia gravis. Aangezien zijn zoon Alexander eerder bij een vliegtuigongeluk was omgekomen, erfde dochter Christina Onassis zijn fortuin.

Externe link[bewerken]