Ruth Klüger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ruth Klüger
Klüger in 2010
Persoonlijke gegevens
Geboren Wenen, 30 oktober 1931
Overleden Irvine, 6 oktober 2020
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werkzaamheden
Universiteit Universiteit van Californië - Irvine
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Ruth Klüger (Wenen, 30 oktober 1931 - Irvine, 6 oktober 2020)[1][2] was een emeritus professor aan de Universiteit van Californië - Irvine en een overlevende van de Holocaust.[3] Ze was de auteur van de bestseller “Weiter leben. Eine Jugend” (1992) over haar jeugdervaringen in het Derde Rijk.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ruth Klüger werd op 30 oktober 1931 in Wenen geboren. De annexatie van Oostenrijk door het Derde Rijk had een grote invloed op het leven van Klüger: Klüger, die toen nog maar zes jaar oud was, moest regelmatig van school wisselen en groeide op in een steeds vijandiger en antisemitischere omgeving. Haar vader, die een Joodse gynaecoloog was, verloor de vergunning als arts en werd later naar de gevangenis gestuurd wegens het plegen van een illegale abortus.

In september 1942 werd de 10-jarige Klüger samen met haar moeder naar het concentratiekamp Theresienstadt gedeporteerd; haar vader had daarvoor geprobeerd om naar het buitenland te vluchten, maar werd op heterdaad betrapt en vermoord. Na een jaar in Theresienstadt doorgebracht te hebben, werd Klüger eerst overgebracht naar Auschwitz en vervolgens naar Christianstadt, een subkamp van Gross-Rosen.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 vestigde ze zich in de Beierse stad Straubing en begon een studie filosofie en geschiedenis aan de Philosophisch-theologische Hochschule in Regensburg.

In 1947 emigreerde ze naar de Verenigde Staten en studeerde Engelse literatuur aan Hunter College en Duitse literatuur aan de University of California - Berkeley. Klüger behaalde in 1952 een M.A. en in 1967 een Ph.D.. Ze werkte als universiteitsprofessor Duitse literatuur in Cleveland, Kansas en Virginia, en bij Princeton en UC Irvine.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Klüger stierf op 6 oktober 2020 op 88-jarige leeftijd, kort voor haar 89ste verjaardag, in haar huis in Irvine, Californië. Ze werd begraven op de begraafplaats Mount Sinai Memorial Park.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Weiter leben. Eine Jugend, Göttingen 1992
  • Katastrophen. Über die deutsche Literatur, Göttingen 1993
  • Von hoher und niederer Literatur, Göttingen 1995
  • Knigges Umgang mit Menschen, "Eine Vorlesung", Göttingen 1996
  • Frauen lesen anders, Munich 1996