Naar inhoud springen

Ruud van der Meijden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ruud van der Meijden
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Rotterdam, 3 maart 1945
Overleden Oostvoorne, 27 april 2007
Geboorteland Nederland
Standaardafkorting Meijden
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Ruud van der Meijden aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ruud van der Meijden (1945-2007) was een Nederlandse botanicus. Hij was een van de bekendste kenners van de Nederlandse flora.

Zijn promotieonderzoek verrichtte van der Meijden aan het genus Xanthophyllum, vastgelegd in zijn proefschrift.[1]

Van der Meijden was eindverantwoordelijk voor Heukels' Flora van Nederland, te beginnen met de 20e druk (1983).[2] De laatste editie die hij bewerkte, de 23e druk (2005), baseerde hij op het APG II-systeem (2003). Bij publicatie werd vermeld dat Van der Meijden de eerste ter wereld was die deze op DNA-gegevens gebaseerde indeling van de hogere planten toepaste in een flora.

Van der Meijden maakte deel uit van de staf van het Nationaal Herbarium Nederland (het vroegere Rijksherbarium, Universiteit Leiden) en was lid van het bestuur van de Stichting Floron.

Van der Meijden trad enkele keren op in de nationale media zoals bij Noorderlicht, een populair-wetenschappelijk multimediaproject van de VPRO.