Naar inhoud springen

Ruw kransblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ruw kransblad
Ruw kransblad
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Chlorophyta (Groenwieren)
Klasse:Charophyceae
Orde:Charales
Familie:Characeae (Kranswieren)
Geslacht:Chara
Soort
Chara aspera
Willdenow (1809)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het ruw kransblad (Chara aspera) is een kranswier uit de familie Characeae. Het komt voor in zowel zoet als brak water. In brak water tolereert de soort een zoutgehalte tussen 3 en 15 PSU.

De planten zijn 5 tot 30 cm lang in brakwater en 5 tot 10 cm lang in zoetwater . De zoetwatervorm is meestal bedekt met een korst en is grijs van kleur, terwijl de brakwatervorm slechts licht korstig of niet-aangezet en groen is. De hoofdas is grijsgroen en heeft een dikte tot 0,4 mm. De vertakkingen zijn 8-9, elk met 6 tot 8 segmenten. De schors is meestal triplostich en meestal tylacanth. De stekels zijn kort of tot 1 mm lang, dun, spits en staan met 1 tot 2 (maximaal 3) bij elkaar. De oögoniën meten tot 0,7 mm lang en tot 0,5 mm breed. Oösporen zijn zwart en tot 0,6 mm lang en 0,4 mm breed. Antheridia zijn zijn rood en tot 0,6 mm in diameter. Bolvormige, witachtige bulbillen tot 1 mm in diameter komen vaak voor.

Het ruw kransblad heeft zijn belangrijkste verspreidingsgebied in Europa, maar wordt ook gevonden in Turkije, Bangladesh, Noord-Afrika en Noord-Amerika. Het komt veel voor in de Oostzee, op onbeschutte en beschutte plaatsen. Het groeit tot 4-5 m diepte, op modder- of zandbodems. Het ruw kransblad komt zeldzaam in Nederland voor. Het is niet bedreigd.

Chara aspera is meestal eenjarig en overwintert door bulbillen en oösporen. Vruchtbare planten kunnen worden gevonden vanaf de maand juni. De vruchtvorming is laag in zoetwater. Rijpe oösporen worden gevonden vanaf juli.