Ruwaard (wijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ruwaard is een wijk in de Noord-Brabantse stad Oss. De wijk is gebouwd in de jaren ´60 en ´70 van de 20e eeuw. De wijk bestaat uit een aantal kleinere wijken, en herbergt alles bij elkaar ca. een kwart van de Osse populatie. Het grootste deel van Ruwaard ligt in Oss-Zuid en een klein deel in Oss-West.

Stedenbouwkundige opzet[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk kent een stedenbouwkundige opzet die kenmerkend is voor de jaren 60. De wijk is ruim opgezet met veel groen en water, en men vindt in de wijk veel rijtjeshuizen, parken, groenstroken en galerijflats.

In mindere mate bevinden zich in de wijk elementen die kenmerkend zijn voor de jaren zeventig zoals woonerven, afwijkende stratenpatronen en experimentele bouwvormen (split-level woningen, gebruik van schuine hoeken).

Elementen en voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk bestaat grofweg uit acht kleinere wijken en buurten, die elk hun eigen karakter en opzet hebben.

In de wijk bevindt zich een klein winkelcentrum aan de Schaepmanlaan, en het grotere, overdekte winkelcentrum De Ruwert. Bij De Ruwert bevinden zich ook andere voorzieningen zoals Sociaal Cultureel Centrum D'n Iemhof, serviceflat Sterrebos, een fitnesscentrum en zorgcentrum De Ruwaard.

In de noordoosthoek van de wijk bevindt zich een bedrijventerrein, met o.a. Dalco Food, en aan de Euterpelaan (de Auto-boulevard) diverse auto-dealers en garagebedrijven.

Helemaal vanuit de zuidoosthoek naar het noordwesten loopt een doorlopende waterverbinding. Daar langs bevinden zich ook de meeste grote groenvoorzieningen, zoals het Sibeliuspark, het parkje op de hoek Vivaldistraat-Joost van den Vondellaan, het grotere wijkpark op de hoek Joost van den Vondellaan-Heihoeksingel, en het park ten zuiden van de Kappeijnestraat en Gelissenstraat. In het grotere wijkpark bevinden zich ook de kinderboerderij, en speeltuin Elckerlyc.