Ryan Jarman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ryan Jarman
Jarman in 2011
Algemene informatie
Geboren 20 oktober 1980Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats WakefieldBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ryan James Jarman[1] (Wakefield, 20 oktober 1980)) is de gitarist en zanger van de Engelse rockband The Cribs.

The Cribs[bewerken | brontekst bewerken]

Jarman begon The Cribs begin 2000 samen met zijn tweelingbroer Gary Jarman en zijn jongere broer Ross. De groep maakt korte, gevatte liedjes met pop-riffs en een lo-figeluid, beïnvloed door bands als Huggy Bear, Comet Gain en Beat Happening. The Cribs brachten drie albums uit op het Wichita Recordings-label. Het eerste album, "The Cribs" werd geproduceerd door Ed Deegan en Bobby Conn, het tweede "The New Fellas" door Edwyn Collins, zanger van de indie band Orange Juice.

Het derde album van The Cribs, Men's Needs, Women's Needs, Whatever kwam uit op 21 mei 2007 en werd geproduceerd door Alex Kapranos van Franz Ferdinand.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Jarman heeft er een paar memorable tv-verschijningen opzitten, waaronder in het panel van de muziekquiz op de BBC, Never Mind The Buzzcocks, waar hij beweerde Live 8 te hebben 'uitgevonden', omdat hij Bob Geldof een sms had gestuurd met "2 words mate; Live Aid 2" enkele maanden voordat Geldof zelf op de proppen kwam met Live 8.

Op de Britse NME Awards van 2006 verwondde Jarman zich ernstig toen hij op de tafel van de Kaiser Chiefs dook, terwijl hij de prijs van Franz Ferdinand in ontvangst ging nemen. Hij sprong recht op een schotel met 'vliegende-schotelsnoepjes', waardoor zijn rug 'doorboord' werd. [2] Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar er vijftien hechtingen nodig waren om de wond te dichten. Na vier uur in het ziekenhuis keerde hij terug naar het feestje van de prijsuitreiking, waar hij verdween en later hevig bloedend teruggevonden werd.

Hij werd opnieuw naar het hospitaal gebracht, waar ze hem deze keer ook intern hechtten, aangezien er een scheur zat in het membraan van zijn nier die de eerste chirurg gemist had en werd de volgende ochtend ontslagen uit het ziekenhuis.

Op Glastonbury 2007 zei Jarman dat "De attitude van de meeste indie bands tegenwoordig een groter probleem is dan de opwarming van de aarde, wat tot een uitgebreid interview leidde over deze uitspraak in NME[3]

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Hij had tot 2012 een relatie met Kate Nash.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]