Ryan Seacrest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ryan Seacrest
Ryan Seacrest (mei 2013)
Volledige naam Ryan John Seacrest
Geboren Dunwoody, 24 december 1974
Land Verenigde Staten
Beroep Presentator
Jaren actief 1990-heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Ryan John Seacrest (Dunwoody, 24 december 1974) is een Amerikaans televisie- en radiopresentator. Hij verwierf bekendheid als presentator van American Idol. Hij presenteert verschillende programma's, zoals E! News Live, Dick Clark's New Year's Rockin' Eve en radioprogramma's als On Air with Ryan Seacrest bij radiostation KIIS-FM in Los Angeles en American Top 40. Hij produceert en presenteert de prijsuitreikingsshows van amusementszender E! en tevens presenteerde hij de Emmy's in 2007.

In 2007 speelde hij een kleine rol in de film Knocked Up.

Begin carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Seacrest begon zijn carrière op 16-jarige leeftijd als assistent bij WSTR-STAR 94, een van Atlanta's belangrijkste radiozenders. Onderwijl maakte hij zijn middelbare school af en studeerde hij journalistiek aan de Universiteit van Georgia. In 1993 presenteerde hij zijn allereerste televisieprogramma, Radical Outdoor Challenge, waarin sportlieden het tegen elkaar opnamen voor geldprijzen. Hij ging verder met zijn radiocarrière in Los Angeles, waar hij in 1995 dj werd bij Star 98.7 (KYSR-FM), een radiostation voor volwassenen. Ondanks al zijn andere projecten, bleef hij hier dj tot en met 2003. Ook presenteerde hij kleine televisieprogramma's als Gladiators 2000 en Click (1997), voordat hij in 2002 presentator werd bij American Idol.

American Idol en verder[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 accepteerde hij, samen met Brian Dunkleman, de positie van presentator bij American Idol. Het programma haalde hoge kijkcijfers, wat Seacrest nationaal bekend maakte. Het jaar erop werd hij de enige presentator van het programma toen Dunkleman besloot te vertrekken. Hij heeft hier een interessante relatie opgebouwd met jurylid Simon Cowell. Tijdens het programma proberen ze constant het laatste woord te hebben en maken elkaar graag belachelijk. Cowell maakt vooral opmerkingen en verwijzingen naar Seacrests seksuele geaardheid, waarop Seacrest vaak goed terugkomt met een slim antwoord. Hij laat ook geen kans voorbijgaan om opmerkingen te maken ten koste van Cowell. De interactie tussen de juryleden en Seacrest wordt vaak als een belangrijk onderdeel gezien van de massale aantrekkingskracht van American Idol.

In 2003 presenteerde Seacrest de spin-off van American Idol, American Juniors.

In januari 2004 kwam Seacrest met het dagelijkse amusements- en praatprogramma On Air with Ryan Seacrest, dat door lage kijkcijfers geen lang bestaan kende. Ook werd Seacrest in januari 2004 de nieuwe radiopresentator van American top 40. In februari 2004 werd hij de presentator van zijn eigen radioprogramma op het populaire radiostation KIIS-FM in Los Angeles.

In januari 2005 presenteerde Seacrest het Celebration of Freedom-concert in Washington voor president George W. Bush, de familie Bush en het leger van de Verenigde Staten. Op 30-jarige leeftijd kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. In augustus 2005 werd bekend dat Seacrest uitvoerend producent en presentator van Dick Clark's New Year's Rockin' Eve zou worden. Ook valt hij weleens in als presentator bij CNN's televisieprogramma Larry King Live.

In januari 2006 sloot Seacrest een overeenkomst van 21 miljoen dollar met het Amerikaanse kanaal E!, waarvoor hij verschillende programma's produceert en presenteert. In datzelfde jaar won hij een Daytime Emmy Award voor het presenteren van The 2005 Walt Disney World Christmas Day Parade samen met Regis Philbin en Kelly Ripa.

In de zomer van 2007 had hij een kleine rol in de film Knocked Up, waarin hij zichzelf speelt. Op 16 september 2007 presenteerde hij de Primetime Emmy Awards.

Sinds mei 2017 presenteert hij samen met Kelly Ripa het programma Live with Kelly and Ryan, een programma wat sinds de start in 1983 vele presentatie teams heeft gekend.[1]

Zie de categorie Ryan Seacrest van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.