SAMR-model

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Het acroniem SAMR staat voor Substitution, Augmentation, Modification en Redefinition, de vier niveaus bedoeld om technologiegebruik in het onderwijs in te delen. Het model is ontwikkeld door dr. Ruben Puentedura.

Niveaus van het SAMR-model[bewerken | brontekst bewerken]

SAMR-model volgens Dr. Ruben Puentedura
Substitution
Dit niveau omvat het eenvoudige gebruik van technologie als een directe vervanging voor bestaande traditionele methoden. Het gaat hierbij niet om fundamentele veranderingen in het leerproces, maar eerder om het vervangen van analoge tools door digitale equivalenten.
Augmentation
Bij augmentatie wordt technologie gebruikt om bestaande leeractiviteiten te verbeteren of te versterken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door toevoeging van functionaliteiten die in een analoge omgeving niet mogelijk zouden zijn, zoals automatische feedback of multimediale inhoud.
Modification
Op het niveau van modificatie wordt technologie ingezet om het leerproces substantieel te veranderen. Het stelt leerkrachten in staat om nieuwe onderwijsmethoden te verkennen die zonder technologie niet mogelijk zouden zijn, zoals samenwerkingstools of gepersonaliseerd leren.
Redefinition
Dit is het hoogste niveau van het SAMR-model. Bij redefinitie transformeert technologie het leerproces volledig en opent het nieuwe mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van virtuele realiteit of simulaties om leerlingen in staat te stellen om complexe concepten te begrijpen door middel van ervaringsgericht leren.

Opinie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel het model veel lof heeft gekregen voor zijn eenvoudige en bruikbare benadering[bron?], is er ook kritiek geweest. Sommige critici betogen dat het model te lineair is en de complexiteit van het leerproces niet volledig weerspiegelt.[bron?] Anderen wijzen erop dat het model de nadruk legt op de technologie zelf, in plaats van op pedagogische principes en doelstellingen.[bron?]

Het SAMR-model biedt een waardevol kader voor het begrijpen en verbeteren van de integratie van technologie in het onderwijs.[bron?] Het stelt leraren en onderwijsdeskundigen in staat om strategisch na te denken over hoe ze technologie kunnen implementeren in hun lespraktijk.[bron?]