SC Oranje Zwart Helmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SC Oranje Zwart Helmond
Naam Sportclub Oranje Zwart Helmond
Opgericht 1 mei 1970
Opgeheven 18 oktober 2018
Plaats Helmond
Tenue
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

SC Oranje Zwart Helmond was een amateurvoetbalvereniging uit Helmond, Noord-Brabant, Nederland.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd op 1 mei 1970 opgericht als SC Helmond-Noord, in 1979 werd het Oranje Zwart Helmond. De thuiswedstrijden werden eerst bij “De Warande”, later op het eigen “sportpark Dierdonk” en na een gedwongen vertrek, vanwege de aanleg van de wijk Dierdonk, tot en met het seizoen 17/18 op “sportpark De Braak” gespeeld.[1]

Einde

Nadat de club in financiële problemen was geraakt, onder andere betalingsachterstand bij de KNVB, waardoor deze bond in eerste instantie geen enkel team van de club had ingedeeld voor het seizoen 2018/19, werd de club te elfder ure, na het voldoen van de schulden bij de bond, alsnog toegelaten voor dit seizoen. Inmiddels had de gemeente Helmond het faillissement aangevraagd, vanwege een uitstaande schuld van 35.000 Euro, hetgeen op 28 augustus 2018 werd uitgesproken. Omdat de club hierop beroep aantekende, konden de teams alsnog aan de competitie beginnen. Medio oktober hief de vereniging zichzelf alsnog op.[2][3][4][5][6]

Standaardelftal[bewerken | brontekst bewerken]

Het standaardelftal speelde laatstelijk in het seizoen 2018/19, waar het uitkwam in de Derde klasse van het KNVB-district Zuid-II. Na vier wedstrijden werd het team uit de competitie gehaald. Nagenoeg de volledige selectie vond hierna onderdak bij Vijfde klasser HVV Helmond, de club waarbij ook al de laatste thuiswedstrijden werden gespeeld.[7][8]

Competitieresultaten 1997–2018[bewerken | brontekst bewerken]

7
6K
4
6I
7
6I
12
6K
5
6F
11
6F
11
6E
12
6E
11
6F
7
6D
10
6D
2
6D
8
6D
10
6D
1
6C
2
5E
1
4F
2
3C
12
2H
8
3C
xx
3C
97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Bekende (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Rob Landsbergen
Abdeloehap Yahia