Morro Castle (schip, 1930)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf SS Morro Castle)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Staten
Morro Castle
Geschiedenis
Werf Newport News Shipbuilding and Dry Dock Company
Tewaterlating 15 augustus 1930
In dienst 23 augustus 1930 eerste trip
Uit dienst 8 september 1934
Status Uitgebrand tot schroot
Eigenaren
Eigenaar Ward Line
Algemene kenmerken
Lengte 155 m
Breedte 22 m
Tonnenmaat 11 520 ton
Passagiers 489
Vaart 20 knopen (37km/h)
Roepletters KGOV[1]
Bemanning 240
Portaal  Portaalicoon   Maritiem
SS Morro Castle in brand
Het uitgebrande wrak

De SS Morro Castle was een Amerikaans passagiersschip van de rederij Ward Line op de lijn New York City - Havana.

De ramp[bewerken]

In september 1934 was de Morro Castle op terugreis van Havana met 316 passagiers en 231 bemanning aan boord onder het bevel van kapitein Robert Wilmott. De kapitien stierf aan een hartaanval op 7 september en zodoende was het William Warms die het commando overnam toen op 8 september op amper 6 mijl voor de kust van New Jersey, brand vastgesteld werd.

Een steward probeerde eerste het vuur te blussen, maar vergat de brug in te lichten die pas na één uur op de hoogte werd gebracht van de brand. Door het gebrek aan brandoefening en brandslangen kreeg men de brand niet onder controle.

Uiteindelijk besloot men te evacueren waarbij de bemanningsleden zichzelf als eerste. Naar verluidt zou in de eerste reddingsboot 92 bemanningsleden en slechts 6 passagiers gezeten hebben.[2] Tijdens de ramp vielen er 137 dodelijke slachtoffers. Herbert Saffir overleefde de ramp. Het wrak strandde later bij Asbury Park.

Na de ramp werd de eigenaar en de bemanning schuldig bevonden en moest er schadevergoeding worden betaald. Warms kreeg 2 jaar cel voor nalatigheid en de eerste machinist kreeg 5 jaar omdat hij als eerste in een reddingsboot zat. Een ander gevolg van de ramp was dat de veiligheidsvoorschriften op Amerikaanse schepen werden aangescherpt.

Externe links[bewerken]