Saad Hariri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Saad Hariri

Saadeddine Rafik Hariri (Riyad, Saoedi-Arabië, 18 april 1970) is een Libanees zakenman en politicus. Saad Hariri is een zoon van de in februari 2005 vermoorde Rafik Hariri, de voormalige premier van Libanon.

Saad Hariri studeerde bedrijfskunde aan de Georgetown University in de Verenigde Staten. Ten tijde van de dood van zijn vader was hij directeur van het Saoedische bouwbedrijf Oger, dat door zijn vader opgericht is.

Na zijn vaders dood en de daaropvolgende cederrevolutie in Libanon werd hij politicus en volgde daarmee zijn vader op. Hij is een soennitische moslim en wist een brede coalitie samen te stellen uit de vele partijen en etnische groepen die Libanon rijk is.

Deze coalitie won de verkiezingen in het voorjaar van 2005 met een grote meerderheid: 72 van de 128 zetels. Hariri heeft Fouad Siniora, een vertrouweling van zijn vader, naar voren geschoven om Najib Mikati op te volgen als premier van Libanon. Bij de verkiezingen van 7 juni 2009 behaalde de coalitie van Hariri 68 van de 128 zetels. Op 9 november 2009 werd Hariri beëdigd tot premier van Libanon.

Deze regering viel op 12 januari 2011, nadat elf ministers ontslag hadden genomen. Deze elf ministers zijn afkomstig uit de Hezbollah-beweging en partijen die eraan gelieerd zijn. De shi’itische Hezbollah-beweging is woedend over de activiteiten van het door de Verenigde Naties gesteunde Libanontribunaal dat vanuit het Nederlandse Leidschendam de moord op Rafik Hariri onderzoekt. De beweging voorzag dat dit tribunaal aanklachten jegens prominente leden van Hezbollah ging formuleren en verweet het tribunaal dat het niet de mogelijkheid onderzoekt van betrokkenheid van Israël bij de moord op Hariri, welk land hiervoor volgens Hezbollah zowel de motieven als de middelen had.[1]

Hierop benoemde president Michel Suleyman op 25 januari Najib Mikati tot nieuwe premier. Hij wordt gesteund door Hezbollah.

Volgens de afspraak is de premier van Libanon steeds een soennitische moslim.

Hariri is getrouwd met Lara al-Azem en heeft twee kinderen, Hussameddine en Lulua.