Saint-Genis-Laval Hôpital Lyon Sud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Saint-Genis-Laval Hôpital Lyon Sud
MPL16 metrostellen van lijn B in het station Saint-Genis-Laval Hôpital Lyon Sud
Algemeen
Exploitant TCL
Opening 20 oktober 2023
Constructie
Perrons 2
Perronsporen 2
Perrontype Zijperrons
Technische gegevens metrostation
Diepte 15 meter
Metro
LijnRichtingVolgend station
Charpennes - Charles HernuOullins Centre
Saint-Genis-Laval Hôpital Lyon SudEindpunt
Ligging
Plaats Saint-Genis-Laval
Coördinaten 45° 42′ NB, 4° 48′ OL
Saint-Genis-Laval Hôpital Lyon Sud (Lyon)
Saint-Genis-Laval Hôpital Lyon Sud
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Frankrijk

Saint-Genis-Laval Hôpital Lyon Sud is het zuidelijke eindpunt van lijn B van de metro van de Franse stad Lyon, gelegen bij de ziekenhuiscampus Hôpital Lyon Sud in het noordoosten van de voorstad Saint-Genis-Laval. Het is een multimodaal overstapstation. Het station ligt op 15 meter diepte en bestaat uit 2 perronsporen met zijperrons. De toegang van het station is uitgerust met kaartautomaten, roltrappen en liften. De toegang tot het perron wordt beveiligd met toegangspoortjes.

Het station Saint-Genis-Laval – Hôpital Lyon Sud ligt ten westen van de Chemin du Grand Revoyet. Rond het ziekenhuis en het metrostation wordt een nieuwbouwproject Vallon de Saint-Genis-Laval uitgebouwd tegen 2035 met een mengeling van kantoor- en leefruimte.

Het natuurlijk licht wordt waar mogelijk tot op het perron doorgelaten. De afwerking van het station is in beton en wit geglazuurd porselein. Meubilair is deels in hout. Het station is ontworpen om dagelijks 25.000 reizigers te bedienen. Het metrostation is direct verbonden met een busstation dat door een tiental buslijnen wordt bediend (TCL C7, 12, 17, 18, 78, 88, S9 en lijnen 114 en 145 van het streekvervoer Les cars du Rhône), een fietsenberging met 550 plaatsen en een park-and-ride parking voor 877 wagens.

Het station werd in 2020 gebouwd met de "open-cast" ontgravingstechniek naar plannen van het architectenbureau Atelier Zundel Cristea.

Het station bedient het universitair Hôpital Lyon Sud, een van de grootste ziekenhuizen in de regio met meer dan duizend bedden.

Zie de categorie Saint-Genis-Laval Hôpital Lyon Sud van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.