Samothrake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samothraki
Eiland
Samothraki location.jpg
Locatie
Eilandengroep Noord-Egeïsche eilanden
Locatie Egeïsche Zee
Coördinaten 40°27'NB, 25°35'OL
Algemeen
Oppervlakte 177,977 km²
Inwoners (2011) 2859
Lengte 22 km
Breedte 12 km
Hoogste punt Marmara (1611 m)
Foto's
Zicht op het eiland
Zicht op het eiland

Samothraki[1][2] (Grieks: Σαμοθράκη, Samothraki; Latijn: Samothrace) is een Grieks eiland en gemeente (dimos) in het noordelijk deel van de Egeïsche Zee, dat ook de Thracische Zee genoemd wordt. Het ligt ook dicht bij de kust van Thracië en maakt deel uit van de bestuurlijke regio (periferia) Oost-Macedonië en Thracië. Het eiland telt een kleine drieduizend inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland werd in de oudheid achtereenvolgens bevolkt door de Pelasgen, de Cariërs en de Thraciërs. In de 8e eeuw v.C. kwam er ook een nederzetting van mensen uit het eiland Samos, vandaar de naam Samos-Thracië. Staatkundig was het eiland achtereenvolgens onderworpen aan de Perzen, Delos, Athene, Macedonië, Rome, Byzantium, Venetië, en sinds 1457 de Ottomaanse Turken. De Griekse bevolking steunde de opstand van 1821 maar werd bijna geheel uitgemoord of verdreven door de Turkse repressie. In 1912 werd het eiland een deel van het hedendaagse Griekenland.

Het eiland dankt zijn bekendheid aan de Nikè van Samothrake (Oudgrieks Νίκη τῆς Σαμοθράκης / Níkê tês Samothrákês[3]), een Grieks marmeren beeld dat de Griekse godin van de overwinning Nikè voorstelt. Het beeld werd in 1863 door de Franse viceconsul bij het Ottomaanse Rijk en amateurarcheoloog Charles Champoiseau gevonden.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Samothraki van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.