Samtgemeinde Elbmarsch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Samtgemeinde Elbmarsch
Samtgemeinde in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Samtgemeinde Elbmarsch
Samtgemeinde Elbmarsch (Nedersaksen)
Samtgemeinde Elbmarsch
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Harburg
Coördinaten 53° 25′ NB, 10° 23′ OL
Algemeen
Oppervlakte 81,31 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
12.995
(160 inw./km²)
Burgemeester Rolf Roth (SPD)
Overig
Kenteken WL
Samtgemeinde 3 gemeenten
Gemeentenr. 03 3 53 5401
Website www.samtgemeinde-
elbmarsch.de
Locatie van Samtgemeinde Elbmarsch in Harburg
Kaart van Samtgemeinde Elbmarsch
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

De Samtgemeinde Elbmarsch is een Samtgemeinde in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het is een samenwerkingsverband van drie kleinere gemeenten in het Landkreis Harburg. Het bestuur is gevestigd in Marschacht.

Deelnemende gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Van west naar oost:

Totaal: 13.143 inwoners (peildatum 31 december 2022)

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Samtgemeinde ligt circa 30 km ten oost-zuidoosten van Hamburg aan de Elbe, en minder dan 20 km ten noorden van Lüneburg.

Tussen Schwinde, gemeente Drage, en Rönne, gemeente Marschacht, ligt een brug in de Bundesstraße 404 (B404) over de Elbe. Deze B404 komt aan de noordwestkant van Geesthacht uit op de Autobahn A25, en loopt zuidwaarts naar het ruim 15 km ten zuiden van de Elbebrug te Rönne gelegen punt Handorf, de nogal in the middle of nowhere gelegen afrit 5 van de Autobahn A39.

Openbaar vervoer van, naar en in de Samtgemeinde is beperkt tot enkele buslijnen naar Winsen (Luhe) v.v., waarvan er slechts één, tot aan Marschacht, ook buiten de spitsuren op schooldagen rijdt. Ook deze bus rijdt echter niet op zon- en feestdagen.

Tegenover Marschacht, in Sleeswijk-Holstein, ligt Geesthacht.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste onderneming in de Samtgemeinde staat in de gemeente Marschacht, ten zuiden van Marschacht-dorp. Daar bevindt zich het hoofdkantoor en één productielocatie van een concern, dat tot de chemische industrie behoort. Dit bedrijf, Bruno Bock & Co. GmbH, is één van de belangrijkste producenten ter wereld van thioglycolzuur en aanverwante stoffen. Dit zijn grondstoffen voor o.a. cosmetica en plastics. De onderneming heeft ook twee grote fabrieken in de Verenigde Staten en de Volksrepubliek China.

Toerisme van betekenis is geconcentreerd rond het Stover Strand aan de Elbe te Stove, gemeeente Drage.

Voor het overige is de landbouw in de gemeente nog steeds niet zonder betekenis. De Samtgemeinde ligt in vruchtbaar rivierpolderland.

De gemeente trekt sedert circa 1970 ook woonforensen, met een werkkring in Hamburg, aan.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren van 1990 tot 2005 werden in de regio rondom Geesthacht en de Samtgemeinde Elbmarsch 14 gevallen van leukemie bij kinderen waargenomen, waar men op grond van statistische gegevens slechts vier gevallen van die ziekte verwachtte. Met name in Tespe was het aantal zieken significant hoger dan normaal.

Als mogelijke oorzaken hiervoor kwamen in aanmerking:

  • Emissies van schadelijke stoffen uit de kerncentrale Krümmel en de te Geesthacht staande kernreactoren van het daar gevestigde onderzoeksinstituut voor kernenergie
  • Vervuiling door de van 1866 tot 1945 draaiende dynamietfabriek van Krümmel, ten oosten van Geesthacht; de fabriek sloot na verwoesting door een geallieerd luchtbombardement aan het eind van de Tweede Wereldoorlog
  • Andere milieuvervuiling, zoals fall-out van de kernramp van Tsjernobyl in 1986
  • Toeval
  • Een bij de wetenschap (nog) niet bekende oorzaak.

Ondanks een sterk vermoeden, dat de kerncentrale, die talrijke keren door storingen stil heeft gelegen, de hoofdschuldige was, heeft men in uitvoerige onderzoeken, die tot 2007 hebben geduurd, niet met wetenschappelijk aanvaarde zekerheid de oorzaak van de grote aantallen leukemiegevallen kunnen vaststellen.

Zie ook de artikelen over de drie deelgemeentes.