Brackel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brackel
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Brackel
Brackel (Nedersaksen)
Brackel
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Harburg
Samtgemeinde Hanstedt
Coördinaten 53° 18′ NB, 10° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,02 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
1.924
(137 inw./km²)
Hoogte 53 m
Burgemeester Dirk Schierhorn (FWB Brackel)
Overig
Postcode 21438
Netnummer 04185
Kenteken WL
Gemeentekernen 2 gemeentedelen
Gemeentenr. 03 3 53 004
Website www.hanstedt.de/unsere-gemeinden/brackel/
Locatie van Brackel in Harburg
Kaart van Brackel
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Brackel is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakt deel uit van het Landkreis Harburg. Brackel telt 1.924 inwoners.[1]

Geografie, infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Brackel ligt in het noordelijk gedeelte van de Lüneburger Heide. De gemeente bestaat uit het gelijknamige dorp Brackel en uit het 3 km oostwaarts gelegen dorpje Thieshope, dat een eigen dorpswapen heeft.

De buurgemeentes zijn:

De gemeente wordt door provinciale wegen naar de westelijke buurdorpen ontsloten. Vanuit Brackel kan men oostwaarts rijdend afrit 39 Thieshope van de Autobahn A7 bereiken, de totale afstand is circa 2 kilometer. Het dorpje Thieshope ligt bijna één kilometer ten oosten van de A7.

Nabij Brackel ligt alleen Jesteburg aan een spoorlijn; dat is echter een lijn, waarop alleen goederentreinen rijden. Deze loopt van Buchholz in der Nordheide naar Maschen Rangierbahnhof v.v.. Brackel ligt op de route van verscheidene streekbuslijnen in alle richtingen; de busverbindingen met Winsen en Buchholz (Nordheide) zijn het meest frequent. Andere lijnen rijden veelal alleen als schoolbus.[2]

In het verleden liep van Jesteburg via Brackel en Vögelsen een spoorlijn oostwaarts naar de stad Lüneburg. Deze is wegens onvoldoende rendement opgebroken. De rails zijn ook verwijderd, en over het grootste deel van het tracé is een fietspad aangelegd.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Brackel bestaat vooral van het toerisme en de landbouw, hoewel ten noordoosten van het dorp bij het voormalige station een bedrijventerrein voor lokaal midden- en kleinbedrijf, en verderop aan de A7 het logistiek centrum van een groothandel in verse groenten is gevestigd. Bezienswaardige gebouwen ontbreken in deze agrarisch getinte gemeente nagenoeg geheel. Het landschap wordt gekenmerkt door grote landbouwpercelen, met op enige afstand van de twee dorpen enkele grote, onder natuurbescherming geplaatste, bossen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorpswapen van Brackel vertoont een werktuig voor het braken van vlas; zo een brakel zou, voor gemeenschappelijk gebruik door alle boeren in de regio, dicht bij Brackel gestaan hebben. Een hard bewijs hiervan ontbreekt.

Men houdt het voor waarschijnlijker, dat de naam van het dorp afgeleid is van breuk in de zin van: gebroken struiken- en boomtakken. Tussen 550 en 400 v.Chr. hebben dragers van de Jastorfcultuur hier doden in een urnengraf bijgezet. Brackel ontstond vermoedelijk in de 13e of 14e eeuw. Historische gebeurtenissen van meer dan plaatselijke betekenis in de gemeente zijn verder niet overgeleverd.

Zie de categorie Brackel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.