Samuel L. Southard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samuel Lewis Southard
Samuel Lewis Southard
Samuel Lewis Southard
Geboren 9 juni 1787
Basking Ridge, New Jersey
Overleden 26 juni 1842
Fredericksburg, Virginia
Politieke partij Democratisch-Republikeinse Partij
Whig-partij
Partner Rebecca Harrow Southard
Religie Presbyteriaan
10e gouverneur van New Jersey
Aangetreden 26 oktober 1832
Einde termijn 27 februari 1833
Voorganger Peter Dumont Vroom
Opvolger Elias P. Seeley
7e minister van de Marine
Aangetreden 16 september 1823
Einde termijn 4 maart 1829
Voorganger Smith Thompson
Opvolger John Branch
Senator voor New Jersey
Aangetreden 26 januari 1821
Einde termijn 4 maart 1823
Voorganger James J. Wilson
Opvolger Joseph McIlvaine
Aangetreden 4 maart 1833
Einde termijn 26 juni 1842
Voorganger Mahlon Dickerson
Opvolger William L. Dayton
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Samuel Lewis Southard (Basking Ridge (New Jersey, 9 juni 1787Fredericksburg (Virginia), 26 juni 1842) was een Amerikaans politicus. Hij was minister van de Marine, lid van de Amerikaanse Senaat en gouverneur van New Jersey.

Levensloop[bewerken]

Southard studeerde aan de Princeton-universiteit. Daarna doceerde hij enkele jaren in New Jersey. Vervolgens studeerde hij rechten in Virginia en werd toegelaten tot het beroep van advocaat. In 1814 nam Southard zitting in de Algemene Vergadering van New Jersey. Een jaar later werd hij benoemd tot lid van het Hooggerechtshof va New Jersey. Vanaf 1820 was hij voorzitter. Weer een jaar later won hij de verkiezingen voor de Senaat. Hij maakte ook de laatste twee maanden van de termijn van zijn voorganger James J. Wilson af nadat deze eerder aftrad. Zelf verliet Southard de Senaat ook al naar twee jaar. In die tijd was hij lid geweest van het comité dat het Missouri Compromise opstelde.

President James Monroe benoemde Southard in september 1823 tot minister van de Marine. Hij bleef in die functie tijdens het presidentschap van John Quincy Adams. In diezelfde periode was hij korte tijd minister van Financiën (1825) en minister van Oorlog (1828). Als minister breidde Southard de vloot verder uit en kocht grond voor de bouw van de eerste marine-ziekenhuizen. Qua manschappen nam de omvang van de Amerikaanse marine met ruim vijftig procent toe. Verder gaf hij opdracht tot de bouw van verschillende droogdokken en promootte verdere verkenning van de Grote Oceaan.

Southard legde in 1829 het ministerschap neer om Openbaar Aanklager van de staat New Jersey te worden. In 1832 koos de Algemene Vergadering van New Jersey hem tot gouverneur. Binnen vijf maanden trad hij alweer af om terug te keren in de Senaat. In het decennia daarna was hij een prominent leider van de Whig-partij. Als President pro tempore van de Senaat was hij optredend vicepresident van 4 april 1841 tot 31 mei 1842 nadat vicepresident John Tyler de overleden president William Henry Harrison opvolgde.Vanwege zijn falende gezondheid verliet hij in 1842 de Senaat. Datzelfde jaar nog overleed Southard.