San Quentin State Prison

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luchtopname van de gevangenis
San Quentin State Prison

De San Quentin State Prison staat op een groot stuk land langs de noordkust van San Francisco Bay. Het gebouw is in juli 1852 in gebruik genomen. Het is daarmee de oudste gevangenis van Californië. De oppervlakte bedraagt 1,7 vierkante kilometer.

De gevangenis is gebouwd door de gevangenen zelf, zo sliepen ze 's nachts op de 'bajesboot' de Waban en bouwden ze overdag. Californiës enige dodencellen en gaskamer zijn hier, de laatste wordt sinds 1994 niet meer gebruikt, veroordeelden worden louter nog geëxecuteerd door middel van de dodelijke injectie.

De inrichting biedt werk aan meer dan 1500 mensen. Ze hebben jaarlijks een budget van $120 miljoen.

Tot 1933 herbergde San Quentin zowel mannelijke als vrouwelijke gevangenen. In 1933 werden de vrouwelijke gevangenen overgebracht naar de gevangenis Tehachapi.

Momenteel[(sinds) wanneer?] wil de staat de gevangenis afbreken om er een woonwijk en een winkelcentrum op te bouwen.

Zanger Johnny Cash heeft over de gevangenis een lied geschreven, getiteld San Quentin. De liveversie van dit nummer werd in 1969 in San Quentin opgenomen. In 2006 verscheen een dubbel-cd van Johnny Cash met het gehele concert, waar ook Carl Perkins, June Carter Cash, de Carter Family en The Statler Brothers aan meedoen. In mei 2003 heeft Metallica hier haar videoclip voor St. Anger opgenomen.