Sant Pau / Dos de Maig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icon falscher Titel.svg   De titel van deze pagina kan door technische beperkingen van de MediaWiki-software niet juist worden weergegeven. De correcte titel luidt Sant Pau | Dos de Maig.
Station Sant Pau | Dos de Maig
Metrolijn in Barcelona 5Lijn 5
Metro van Barcelona
Station Sant Pau | Dos de Maig voor de verbouwing
Station Sant Pau | Dos de Maig voor de verbouwing
Exploitant TMB
Plaats Barcelona
District Eixample
Opening 1970
Oude namen Dos de Mayo (tot 1982)
Hospital de Sant Pau (1982-2009)
Technische gegevens
Type station Ondergronds
Perronsporen 2
Perrons 2
Perrontype Zijperrons
Perronafmetingen 93 meter
Coördinaten 41° 25′ NB, 2° 11′ OL
Sant Pau / Dos de Maig
Sant Pau / Dos de Maig

Locatie van station Sant Pau | Dos de Maig

Opvolging stations
Sagrada Família   Metrolijn in Barcelona 5Lijn 5   Camp de l'Arpa
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Barcelona

Sant Pau | Dos de Maig (1970-1982: Dos de Mayo, 1982-2009 Hospital de Sant Pau) is een metrostation van de Metro van Barcelona en wordt aangedaan door lijn 5. Dit station ligt onder Carrer de la Indústria in het district Eixample tussen Carrer de Cartagena en Carrer del Dos de Maig.

Het station is geopend in 1970 onder de naam Dos de Mayo, als lijn V uitgebreid wordt van station Diagonal tot La Sagrera. In 1982 worden de benamingen van het metrosysteem gewijzigd: de lijnen krijgen Arabische cijfers en dit station wordt hernoemd naar het nabijgelegen Hospital de Sant Pau. Die naam zou het dragen totdat het op 13 december 2009 wederom wordt herdoopt, deze keer in Sant Pau | Dos de Mayo, omdat de ingang van het nieuwe ziekenhuis dichter bij het metrostation Guinardó ligt, dat bij dezelfde gelegenheid wordt omgedoopt in Guinardó | Hospital de Sant Pau. Rond die tijd wordt het station ook verbouwd en in september 2010 is de renovatie afgerond, waarbij het gehele interieur van aanzien is veranderd[1].

In dit station scheidt een muur de sporen voor beide richtingen. Het heeft zijperrons, en boven elk uiteinde een toegangshal met kaartverkoop en een aparte ingang, een aan Carrer Cartagena en een aan de Carrer Dos de Maig.

Omgeving[bewerken]

Via dit station zijn de volgende bezienswaardigheden en plekken te bereiken:

Externe link[bewerken]